Onlangs kwam ik een blog tegen op tech-website Tweakers, en de titel van het blog luidt: “Waarom je geen CrockPot moet kopen (maar wel een Slowcooker)“. Mijn interesse was gewekt want zelf gebruik ik vrijwel dagelijks Crock-Pot slowcookers en multicookers, met veel plezier. Ik heb ook slowcookers van andere merken gebruikt en moet eigenlijk bekennen dat ik weinig verschil merk tussen de merken (hehe) maar dat verschillende eigenschappen wel prettig of onprettig kunnen zijn, dus niet per sé merk-gebonden maar wel type/model/eigenschap-gebonden voor- en nadelen. Tijdens het lezen van het blog werd voor mij duidelijk: Ik moet hier op reageren want de schrijver somt nadelen op die juist eigenschappen zijn van het model Crcok-Pot slowcooker dat hij (zij?) heeft aangeschaft. Helaas: reageren is op dit moment niet meer mogelijk, daarom schrijf ik mijn reactie hieronder.
Crock-Pot slowcooker
Om te beginnen: ik heb geen overeenkomst met Crock-Pot, Crock-Pot betaalt mij niet, ik ken geen medewerkers van Crock-Pot en heb nog nooit een product of dienst van Crock-Pot gekregen. Ik heb zelf mijn slowcookers en multicooker gekocht en heb veel gebruikerservaring opgedaan, ervaring die ik graag deel.
Mijn reactie
Hieronder mijn reactie op de blogpost, waar ik ‘jij' schrijf bedoel ik de schrijver van de blogpost.
1. De binnenpan
Veruit de meeste slowcookers (ook die van Crock-Pot) hebben een metalen binnenpan die je wel op het gasfornuis kunt plaatsen om in aan te braden/sauteren, jij hebt juist een model (de Crock-Pot CR507) met keramieken binnenpan gekocht en tsja, die kan dat niet. Meestal kopen mensen een slowcooker met keramieken binnenpan omdat ze specifiek de eigenschappen van keramiek (geen kunstmatige anti-aanbaklaag, bijvoorbeeld) willen. Veel fabrikanten van slowcookers hebben zowel modellen met binnenpannen van metaal alsook keramiek, dat geldt dus niet alleen voor Crock-Pot.
Als je wilt aanbraden in de binnenpan (inderdaad: scheelt weer afwas) koop dan een slowcooker met binnenpan waarin je kunt aanbraden en niet een model waarin je niet kunt aanbraden. (Meer informatie over de verschillende soorten binnenpannen van slowcooker s vind je hier).
2. Startuitstel
Veruit de meeste slowcookers (ook van andere mekren) hebben geen startuitstel maar alleen een kooktimer. Dit is omdat het vanuit het oogpunt van voedselveiligheid erg onverstandig is rauw voedsel voor een langere periode onverhit en ongekoeld te laten. Dus als jij een rauwe kip of een stuk vis in je slowcooker doet en deze dan op een paar uur startuitstel zet, dan ligt dat dus uren lang op kamertemperatuur, en dus vermenigvuldigen schadelijke bacteriën zich razendsnel, met mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Daarom zit er geen startuitstel op de meeste slowcookers (wel op multicookers, maar dat is een ander verhaal – die optie is alleen beschikbaar voor de bereiding van specifieke ingrediënten).
3. Temperatuur te hoog
Als jouw Crock-Pot slowcooker een temperatuur bereikt boven 100 graden Celsius dan is het verstandig contact op te nemen met de fabrikant (via Coolblue in dit geval) want hij zou die temperatuur niet moeten kunnen bereiken. Oveirgens is het niet zo dat als vloeistof borrelt het per definitie zo is dat het dus boven 100 graden komt, want afhankelijk van de vloeistof ligt het kookpunt lager of hoger dan 100 graden.
4. Het deksel trilt
Dit probleem ken ik niet, gebeurt dat trillen als de hoge stand (high) wordt bereikt of ook als je de slowcooker net aanzet? Trilde de slowcooker zelf ook? Wellicht dat er geen ontluchtingsgaatje in het deksel aanwezig was, waardoor de hete lucht nergens kon ontsnappen en daardoor onder het deksel door wilde.
Je schreef vrijwel aan het begin dat je zelf geen onderzoek hebt gedaan voordat je je slowcooker kocht, en een belangrijk deel van je argumenten om geen slowcooker van het merk Crock-Pot te kopen is feitelijk het gevolg van een gebrek aan onderzoek voor aanschaf (binnenpan) in combinatie met een gebrek aan kennis over de productgroep (startuitstel), en niet het gevolg van mankementen aan het product of kwaliteit van de producten van het merk Crock-Pot (lees maar eens reviews van slowcookers van andere merken: ze hebben bijna allemaal wel iets dat je als nadeel kunt bestempelen).
Ik ben blij te lezen dat je inmiddels een multicooker hebt aangeschaft, want inderdaad: daarin kan je aanbraden (zelfs in de multicooker zelf), je hebt startuitstel (maar wees er voorzichtig mee zou ik willen adviseren) en natuurlijk een hogedrukfunctie, waarmee je, in tegenstelling tot slowcooken, juist binnen zeer korte tijd kunt garen (onder hoge druk). Veel multicookers hebben ook een slowcooker-functie, dus waarschijnlijk had je direct een multcooker gekocht als je je had verdiept in de productgroep. En daarom is het, wat mij betreft, altijd een goed idee om eerst te bepalen wat je van het product verwacht voordat je het aanschaft, zodat je het juiste product kiest en niet achteraf teleurgesteld bent.
Rob Mes zegt
Ik denk erover om de Crockpot Slowcooker CR026X 4,7 L aan te schaffen.
Ik probeer hier een handleiding voor te vinden maar helaas.
Als ik de product beschrijving lees kun je met deze binnenpan wel degelijk op ( in mijn geval ) inductieplaat
aanbraden.
Is dat een correcte aanname?
Simon zegt
Ja, dat is een correcte aanname: je kunt in de Crock-Pot CR026X aanbraden in de binnenpan op inductie,
De handleiding voor deze en andere slowcookers vind je hier.
Marian Kompier zegt
Goedemorgen,
Ik heb een grote slowcooker met keramieke binnenpan.
Ik zou een kleinere willen hebben, we zijn maar met 2/3 personen.
De grote moet ik steeds uit een kast halen en ruimte maken in de keuken om te gebruiken. Ik zie zóveel heerlijke gerechten voor slowcooker, maar de de grootte van sc weerhoud mij. En wil zo graag bijna dagelijks gebruiken. Ik werk nog, ben ook mantelzorger voor mijn man, en heb mijn huishouden ook nog.
Voor gemak en heerlijke recepten zal ik dan een multicooker nodig hebben die ook slowcooker is? Met metalen binneenpan. Lijkt mij handig. Ik zie zóveel en zie door het bos de bomen niet meer.
Zie graag uw raad tegemoet.
Vr.gr.
Marian
Simon zegt
Een multicooker is over het algemeen net zo groot of groter dan een slowcooker, dus daar kan je weinig ruimte-besparing van verwachten denk ik. Bij ons staat de multicooker altijd in de keuken omdat we hem dagelijks gebruiken, maar ik ben het absoluut met je eens hij veel ruimte in neemt en dat geldt ook voor een slowcooker. Wij hebben andere apparaten die we minder gebruiken op of in een kast gezet om ruimte te maken voor de multicooker. Het is eigenlijk vrijwel in elke keuken een afweging: Wat zet ik direct neer voor gebruik en wat berg ik op?
Ik heb ook gemerkt dat een kleinere slowcooker nog steeds vrij groot is als het gaat om ruimte die hij in beslag neemt en dat je met een kleinere slowcooker eigenlijk de capaciteit mist om meer voedsel te maken, bijvoorbeeld om in te vriezen. Het maken van grote hoeveelheden en dan porties invriezen kan heel veel tijd schelen op drukke dagen, wij gebruiken deze tactiek: in het weekend koken we voor twee dagen tegelijk zodat we doordeweeks 2 dagen ‘ uit de vriezer’ kunnen eten. Mogelijk is dit een tactiek die je zou kunnen toepassen om het jezelf wat makkelijker te maken.
Begrijp me niet verkeerd: een multicooker is een heel fijn apparaat omdat je er zowel normaal in kunt koken (aanbraden etcetera) als in stomen en slowcooken. Maar ik weet niet of het vervangen van je slowcooker door een multicooker je leven zoveel makkelijker zal maken.
Robert zegt
Ja, dat is juist. De binnenpan is op inductie te gebruiken.
GER MULDER zegt
IK WIL GRAAG EEN SLOW COOKER WAAR JE DE TEMPERATUUR KAN STELLEN BV 78 GRADEN OF 93 GRADEN WELKE MOET IK DAN KOPEN ?.
Simon zegt
Voor zover ik weet bestaat de slowcooker die u zoekt niet – slowcookers hebben 2 standen: hoog en laag, een temperatuur is niet relevant omdat op beide standen altijd de hoogste temperatuur wordt bereikt.
Wellicht dat u met een sous-vide apparaat verder komt.
Liesbeth zegt
“een temperatuur is niet relevant omdat op beide standen altijd de hoogste temperatuur wordt bereikt”…
Wat is dan het nut van die 2 standen?
Simon zegt
Het nut van de twee standen is dat je op de high-stand eerder de hoge stand bereikt dan op de low-stand.
Op de high-stand gaart het voedsel dus harder/sneller dan op de low stand.
Als je maar 4 uur de tijd hebt om je voedsel te garen (je zet de slowcooker aan om 14 uur en je wilt om 18 uur eten), dan kies je voor de high-stand.
Begin je in de ochtend met koken en wil je pas 8 uur later eten, dan kies je voor de low-stand, zo kan het voedsel veel langzamer garen.
Uiteraard is e.e.a. afhankelijk van het gerecht: kwetsbare gerechten (vis bijvoorbeeld) hoeft vaak veel minder lang te garen en dan zou je zelfs kort op de low-stand kunnen garen, maar het is altijd goed om de tijd/stand van een recept aan te houden, totdat je ‘volleerd’ slowcooker bent, dan is het makkelijk om zelf in te schatten hoe lang en op welke stand iets moet garen.
Vera zegt
Hallo
Ik heb de crockpot CR027. Deze zou ik graag op afstand willen bedienen op momenten dat ik op het werk ben. Aangezien deze crockpot digitaal wordt aangestuurd, weet ik niet welke slimme stekker ik zou moeten halen. Weet u dit toevallig?
Simon zegt
Hoi Vera,
Naast het feit dat de fabrikant het plaatsen van een tijdklok of ander apparaat tussen de stekker van de slowcooker en het stopcontact sterk afraadt vrees ik ook dat het niet zal werken. Het enige dat je op afstand kunt bereiken is dat de slowcooker ‘aan’ gaat, maar er wordt dan geen tijd ingesteld en niet op ‘start’ geedrukt, dus dan wordt hij niet warm…
Laura zegt
Ik twijfel of ik een slowcooker of een multicooker moet kopen. Ik wil ‘m gebruiken voor het bereiden van lekker vlees zonder ernaar om te kijken of om groenten in te bereiden.
heeft u advies?
Simon zegt
Een slowcooker kan alleen slowcooken, een multicooker kan slowcooken en ook op hoge druk koken, hoge druk betekent mals stoofvlees binnen een uur. Slowcooken betekent mals stoofvlees binnen 4-8 uur.
De mogelijkheden van een multicooker zijn veel ruimer en passen goed bij wat jij ermee wilt doen.
Ik zou daarom voor een multicooker kiezen.
Tip: Bekijk eens wat receptenvideos voor zowel slowcooker- als multicooker-recepten, dan leer je de verschillen kennen.
aafke zegt
Goedemorgen
Ik twijfel nog tussen een slowcooker en een multi. Ik wil graag een hele grote hebben aangezien wij een gezin zijn van 6 personen. Enig idee welke dan groot genoeg is?
Simon zegt
Ik zou een 5-liter multicooker (of groter) nemen, bijvoorbeeld deze. Een multicooker kan slowcooken en nog veel meer, maar kost hetzelfde als een ‘pure’ slowcooker.
Wij koken meestal voor 2 dagen per keer (2×3 volwassen porties) in de multicooker, zonder problemen.
G. Brinkman zegt
Mijn crockpot heeft het na drie keer goed functioneren opgegeven.
Niks, nada meer.
Alleen de lampjes brandden.
Simon zegt
Dus toen heb je aanspraak gemaakt op garantie zoals bij elk ander defect apparaat dan nog onder garantie valt?
Herman Klerk zegt
Waarschijnlijk element defect ! Heeft garantie nog wat opgeleverd ?
Richard zegt
Goedemiddag Simon,
Weet jij toevallig over de metalen binnenpan ook op een inductiekoopplaat kan aanbraden
Simon zegt
De binnenpan van de Crock-Pot CR26X en de CR27X werken op inductie in ieder geval.
Marc zegt
Mag de binnenpan van de Crock-Pot CR26X en de CR27X alleen op inductie worden gebruikt of ook op andere warmtebronnen?
Simon zegt
Op ALLE warmtebronnen INCLUSIEF inductie. Maar let wel op: je moet hem niet direct op vol gas zetten, even rustig opwarmen met wat beleid, net zoals met elke pan die een coating heeft eigenlijk.
Jorien zegt
Mijn crockpot gaart onvoldoende, zelfs na 1 uur hoog en 7 uur laag is de rode koolkook slechts beetgaar.
Simon zegt
Hoi Jorien,
Als je daadwerkelijk je slowcooker 1 uur op hoog en 7 uur op laag instelt, dan kan ik me voorstellen dat je gerechten niet goed garen. Een slowcooker gaart aan het einde van de ingestelde tijd altijd op de hoogste temperatuur (de meeste merken slowcookers, waaronder die van Crock Pot). Dus de hoogste temperatuur (~95 graden Celsius) wordt bereikt aan het einde van de ingestelde tijd – ongeacht of je de hoge stand of de lage stand hebt ingesteld. Het duurt alleen langer voordat die temperatuur wordt bereikt op de lage stand dan op de hoge stand.
Als je de slowcooker tussentijds uitzet om hem op een andere stand (hoog of laag) in te stellen, dan gaat hij opnieuw een cyclus doen van eerst lage temperatuur en dan hoge temperatuur. Als je de slowcooker 1 uur op hoog zet dan zal hij maar ongeveer 30 minuten de hoogste temperatuur proberen te bereiken, en dat redt hij waarschijnlijk niet eens in een uur (afhankelijk van de inhoud van de pan).
Ik vermoed dat als je gewoon 8 uur laag of 4 uur hoog instelt dat je gerecht dan wel goed gaar wordt, of iets langer nog zelfs, maar tussentijds uitzetten en op een andere stand zetten is niet zoals je een slowcooker correct gebruikt.
Jorien zegt
Dank je wel voor het advies. Ik ga het zeker uitproberen.
Peter zegt
Ik wil een slowcooker welk is de beste
Simon zegt
Oh da’s een makkelijke:
Het is het model dat doet wat jij wenst, de capaciteit heeft die jij nodig hebt en kost wat jij ervoor wilt uitgeven 😉
Alien zegt
Ik ben op zoek naar een slowcooker waarvan de binnenpan op de inductiekookplaat kan om aan te braden. Een ovaal model en ca. 4,5 liter inhoud. Tips?
Nog een paar vragen: klopt het dat de slowcooker maar halfvol mag? Kun je ook kleine porties maken in een wat grotere slowcooker?
Simon zegt
De Crock-Pot CSC027 en de Crock-Pot CR026X hebben een binnenpan die op inductie werkt, maar zijn beiden rond van vorm. Verder zijn er bij mij niet veel andere slowcookers bekend die op inductie werken.
Nee.
Ja.
Jean zegt
Las dat een groot voordeel van de crockpot is dat hij automatisch overschakelt naar de warmhoudstand wanneer de ingestelde tijd verstreken is. Ik kan deze functie bij de multicookers niet vinden of heb ik (nog) niet goed gezocht?
Simon zegt
Hoi Jean,
Klopt wel hoor: Crock-pot slowcookers met timer schakelen vanzelf over naar de warmhoudstand, maar dat doen alle multicookers die ik ken ook – als ze een warmhoudstand hebben dan schakelen ze vanzelf over. Geldt ook voor de meeste slowcookers (ook andere merken): als er een timer en warmhoudstand op zit dan is overschakelen automatisch.
Marleen zegt
Dag Simon,
Is de keramische schaal van de Crock Pot CR605 Slow Cooker Next Gen 5,7L ook te gebruiken op inductie?
Simon zegt
Hoi Marleen,
Nee, een pan gemaakt van aardewerk (keramiek) zoals wordt geleverd bij een Crcok-Pot CR605 werkt niet op een inductie kookplaat, want daarvoor is metaal nodig dat aangetrokken kan worden door een magneet, zoals plaatstaal of gietijzer.
Jochem zegt
Met veel plezier dit artikel gelezen! Ik heb zojuist mijn CrockPot 4.7L aangeschaft en erg benieuwd hoe het zit met de temperaturen van mijn unit. Heb je verder nog goede websites voor recepten?
Bedankt!
Simon zegt
Dit overzicht van slowcooker recepten is onze verzameling, je kunt je ook aansluiten bij (een van de) groepen op facebook en andere social media platforms, daar worden veel recepten gedeeld. Ik vind zelf filmpjes van recepten heel prettig werken (gewoon even kijken of het wat is en dan ‘meekoken’ als het goed klinkt), zoals op Youtube bijvoorbeeld.
Jolanda de Vries zegt
Goedenavond, een poosje geleden heb ik een tefal multicooker aangeschaft (ik weet niet precies meer welk model maar het zou de CY505E kunnen zijn. Nu wilde ik vanavond eens hachee proberen dus een slowcooker recept opgezocht, maar toen ik alle ingrediënten in de multicooker had zitten en ik de slowcooker functie aan wilde zetten, ontdekte ik dat ik alleen de tijd kan instellen… dus niet kan kiezen tussen hoog of laag. Nu heb ik gewoon maar de tijd genomen die het recept aangaf… dus 5 uur op hoog wat bij mij dus inhield alleen op 5 uur instellen.
Toen het klaar was, vond ik het vlees toch niet mals genoeg wat er waarschijnlijk op wijst dat het wat langer had vermogen. Betekent dit dan dat mijn slowcookerstand automatisch op laag staat?
Heb je een tip voor mij hoe ik voortaan de juiste bereidingstijd kan instellen? Dus wanneer er bv staat: 5 uur op hoog dat ik er dan een bepaalde hoeveelheid tijd bij tel? Alvast bedankt!
Simon zegt
Hoi Jolanda,
Goeie vraag! Het is zo dat ‘echte’ slowcookers inderdaad vrijwel altijd twee standen hebben: high en low (hoog en laag). En dat sommige fabrikanten besluiten dat wat werkt eigenlijk beter moet kunnen, en dan halen ze er een stand vanaf of ze veranderen wat de standen ‘doen’, met als gevolg dat de consument niet zo goed weet wat te doen.
Jouw geval is een goed voorbeeld van zo’n ‘innovatie’ die averechts werkt, helaas. Ik denk dat je de Tefal CY505E hebt inderdaad, en ik vrees dat ‘de slowcookerstand’ inderdaad alleen op tijd kan worden ingesteld, en niet op high of low (volg het linkje om te lezen hoe het zit met die Tefal multicooker).
Meestal houd ik aan: 8 uur op low = 4 uur op high, als je moet omrekenen, maar dat is gebaseerd op Crock-Pot slowcookers, en aangezien we niet weten wat de Tefal multicooker precies ‘doet’ (high? low? iets er tussenin?) is het lastig om een goed advies te geven. Ik zou denk ik even wat recepten testen om er echt achter te komen. Je hebt nu dus een recept voor hachee geprobeerd en kwam erachter dat het niet lang/warm genoeg is geworden, dus zou je kunnen stellen dat je wellicht iets kunt bedenken als: als er X uur op Hoog in het recept staat, dan moet ik er 1 uur bij optellen. Als in het recept staat Y uur op laag, dan moet ik daar 2 uur bij optellen.
Maar het is echt even uitvogelen helaas, ook gezien de onduidelijkheid over de slowcooker-stand in de handleiding van deze multicooker.
Ik hoop dat je wat aan mijn advies hebt!
Jolanda de Vries zegt
Hoi Simon, echt wel jammer dat ik dan toch niet een ander model heb aangeschaft dus… maar heel erg bedankt voor je snelle reactie! Dan ga ik het inderdaad op deze manier proberen.
Simon zegt
Ja achteraf wellicht jammer maar als je met de slowcook-functie leert werken dan denk ik dat je ook met deze multicooker wel goede resultaten zult halen hoor, het is alleen even wat meer leerwerk, omdat je niet 1:1 recepten voor slowcookers kunt gaan gebruiken (je zult even wat ervaring moeten opdoen).
Wellicht zou je op social media kunnen zoeken naar gebruikers van dezelfde multicooker, om ervaringen en recepten uit te wisselen – je zult niet de enige zijn die de beperkingen van het apparaat heeft ontdekt en daarom wat meer informatie zoekt.
Martine zegt
Ik zou graag een slowcooker willen koken om bottenbouillon voor de honden klaar te maken. Dit betekent ca 24 uur koken, afhankelijk van de botten die ik gebruik. Welke zou jij aanraden ? Ik denk dat het er beste eentje is van ca of meer dan 5 liter is omdat botten nogal veel plaats in beslag nemen. Volgende potten leken me ok, maar ik weet niet wat het best is : CROCK-POT CR052 Slow Cooker 4,7L, CROCK-POT CR605 Slow Cooker Next Gen 5,7L, CROCK-POT CR026.
Simon zegt
Ik zou voor de Crock-Pot CR605 kiezen omdat die ovaal is en botten dus beter zouden kunnen passen, door de vorm van de pan. Ik heb net even gecheckt: de maximaal in te stellen tijd is 20 uur op deze slowcooker, maar ik denk dat dat wel voldoende zou moeten zijn. Daarna gaat hij automatisch op warmhoud-stand dus hij blijft garen.
Heb je ook gekeken naar de mogelijkheid om te bereiden in een multicooker, onder hoge druk (stuk sneller)?
Iris zegt
De deksel trilt bij mij wel. Ik heb dat opgelost met een theedoek tussen de deksel en de pan te leggen. Geen problemen meer 🙂 Verder heel blij met mn kermaieken crockpot!
jerien bernard zegt
na veel gelezen te hebben over slowcookers, nu een keuze gemaakt voor een simpele 6L hema snelkookpan €55,00, die ZELFS tot 14 psi=1 bar=120 graden C, overdruk gaat, dus nu is in 35-40 minuten draadjes-vlees beschikbaar en geen 7-8 uren wachten, met alle voordelen van sneller garen, vitamines, energie, enz. Er gaan dus geen vocht, vitamines en smaak verloren. Je voegt ook geen of slechts weinig vocht toe. Je hebt heel weinig vetstof nodig. Een slanke manier van koken, dus. ik kan er in braden en stoven/stomen, ik sla het grote gat tussen petroleum (gas, electro-ir-kookplaten enz.) naar nu inductie is ca 70 jaar gelukkig maar over