Ik ben opzoek naar een slowcooker/multicooker die:
– een glazen deksel heeft
– een ovale/rechthoekige vorm heeft
– een ruime inhoud 5-6 liter
– kan slowcooken, sous vide bereiden, braden en bakken
– met vaatwasmachine bestendige deksel en schaal
Bestaat deze op de Nederlandse markt? In de winkel raadde men mij een Crock pot CR 024 aan maar bij navraag bleek die niet sous vide te kunnen werken.
In Amerika vond ik een Gourmia GMC650R die aan mijn wensen voldoet maar deze is niet ver de Nederlandse markt.
Op, Amazon.de vind ik een Syntrox 16 in 1 tegen die aan mijn wensen lijstje voldoet.
Is er in Nederland echt geen Multicooker met sous vide functie te koop die ook in de vaatwasser kan'
hopend op een eind aan mijn zoektocht door uw antwoord,
Paula
Beste Paula,
Bedankt voor je bericht.
Toen ik je bericht las zei ik hardop: “Tsja, daar vraag je me wat…”
Daarna ben ik op zoek gegaan naar een geschikte multicooker. Om te beginnen: je eisen zijn absoluut niet onmogelijk, ik denk dat je goed hebt nagedacht over wat je wilt gaan doen met een multicooker, en dat valt te prijzen.
Ik ga even stuk voor stuk in op de eisen die je stelt. Allereerst: je bent op zoek naar een multicooker, en niet naar een slowcooker (want in een slowcooker kan je alleen slowcooken en sous vide koken*, niet stomen of braden), dus als je een model ziet die ‘slowcooker' heet dan kan je ervan uitgaan dat hij niet zal voldoen aan jouw eisen. Dat verkleint het zoekgebied al behoorlijk, en dat is alleen maar prettig. Daar gaan me:
– een glazen deksel heeft
Dit hebben vrijwel alle mutlicookers, dus dat zou geen probleem moeten zijn.
– een ovale/rechthoekige vorm heeft
De meeste multicookers met ruime inhoud hebben deze vorm, dus ook geen probleem
– een ruime inhoud 5-6 liter
Er zijn wel kleinere multicookers, maar de meeste hebben een inhoud van meer dan 5 liter, dus hier ook geen probleem.
– kan slowcooken, sous vide bereiden, braden en bakken
De meeste multicookers kunnen slowcooken, dus dat zit wel goed.
Sous vide koken is in feite ‘onder water' koken. Als een multicooker de functie heeft van sous vide koken, dan betekent dit niet meer dan dat het de pan kan verwarmen op een vaste temperatuur voor een ingestelde tijd en zo het water warm houdt. Je kunt zelfs in de vaatwasser sous vide koken: verpak je voedsel vacuum en leg het in de vaatwasser die je op de hoge stand zet en zet de vaatwasser aan: je eten wordt gaar. Ik ken een chef die een waterbak heeft uit een laboratorium. Deze bak werd gebruikt om reageerbuisjes gedurende een in te stellen tijd verwarmt met water. De chef legt hierin vacuum geseald vlees en gaart dit dan onder water in de bak. Wat ik hiermee wil zeggen: als de multicooker kan verwarmen op een bepaalde temperatuur voor een bepaalde tijd, dan kan je er ook sous vide in koken. Het enige dat je moet doen is het voedsel vacuum verpakken en onder water houden, middels een rekje of andere verzwaring indien nodig.
*Ik denk daarom dat elke multicooker sous vide kan koken, alleen zit die optie er misschien niet op.
Braden en bakken is bij de meeste multicookers geen probleem.
Wat ik niet zie in je lijstje is stomen, en dat is juist wat de meeste multicookers wel kunnen. Door eten te stomen gaart het snel en met behoud van de meeste vitamines, een optie die over het algemeen meer gebruikt wordt dan sous vide koken (al is het alleen al omdat je met de stoom-functie vaak gemakkelijk je multicooker kunt reinigen).
– met vaatwasmachine bestendige deksel en schaal
Het deksel van de multicooker is meestal in de vaatwasser te reinigen, de schaal ook, maar dit wordt niet aangeraden omdat de schaal vaak voorzien is van een anti-aanbaklaag en die slijt hard door de chemicaliën van de vaatwasser. Hier komt de stoomfunctie om de hoek kijken: reinigen is daarmee nog makkelijker dan met de handwas.
Het model dat aan al je eisen voldoet – BEHALVE sous vide – is, voor de Nederlandse markt, de Cuisinart MSC600e.
Ik ben even gaan zoeken naar de Gourmia GMC650R maar zou ook niet weten waar je die in Nederland kunt kopen.
De Syntrox 16 in 1 is een Duits product, en voor zover ik kan vinden ook niet in Nederland te koop, maar Amazon.de levert wel gewoon in Nederland en ze gaan zelfs binnenkort iDeal introduceren, dus dat zou de oplossing kunnen zijn.
Wat ik je zou willen aanraden: bekijk nog eens goed of de sous vide functie voor jou echt belangrijk is – gezien het niet meer is dan in een pan op constante temperatuur verwarmen, en kijk of het stomen wellicht niet interessanter is als functie. Ben je ervan overtuigd dat je sous vide als functie wilt hebben dan zou de Syntrox inderdaad de oplossing kunnen zijn.
Zelf koop ik regelmatig bij Amazon.de maar ik moet bekennen dat de Nederlandse vertaling die Amazon mij voorschotelt soms op de lachspieren werkt en dat het (nog) niet kunnen betalen met iDeal (bank en creditcard werkt natuurlijk wel) ook niet ideaal is.
Levering is altijd vrij snel, maar dat hangt wel af van wie de verkoper is.
Als tip zou ik nog willen meegeven dat je je pannen altijd langer mooi en functioneel houdt als je ze met de hand afwast, dat geldt zeker ook voor de binnenpan van je slowcooker of multicooker.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen, al vind ik het jammer dat ik geen model voor je heb kunnen vinden die aan al je eisen voldoet.
Anne zegt
Goedenavond,
Ik wil graag even inhaken op deze vraag als dat mag? Ook ik ben op zoek naar multicooker met sous vide mogelijkheden. En inderdaad het gaat erom dat er een constante temperatuur ingesteld kan worden, maar ik kan geen merk/type vinden waar de temperatuur handmatig ingesteld kan worden. Ik heb bijvoorbeeld gekeken naar de Crock Pot Express, maar deze lijkt alleen een stand laag/hoog te hebben? Dat is helaas niet afdoende… Enig idee welk model dit wel kan (en dan ook nog hoge druk functie heeft en als rijstkoker gebruikt kan worden?)
Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
Anne
Simon zegt
Beste Anne,
Sous vide koken is echt wat anders dan slowcooken in een slowcooker. Ik heb nog nooit een slowcooker gezien die een instelbare temperatuur had in de zin dat je op de graad nauwkeurig kunt instellen. Een slowcooker heeft eigenlijk altijd een lage stand, een hoge stand en een warmhoudstand, en vrijwel nooit wordt door de fabrikant de exacte temperatuur voor deze standen gegeven, het is gewoon ‘wat het is’ want je gaart uren lang, en het gaat erom dat de temperatuur van het voedsel na verstrijken van de ingestelde kooktijd op een veilig niveau is (voedselveiligheid). Hoe lang de slowcooker daar over doet (om die temperatuur te bereiken) hangt af van of je de lage stand of de hoge stand instelt, en hoeveel uur je instelt (als er een timer op zit).
Bij Sous Vide koken stel je een exacte constante temperatuur in en een exacte tijd. Bij een slowcooker stel je een onbekende temperatuur in (alleen een ‘stand’) en je kunt vrijwel altijd alleen per 30 minuten instellen.
Het zijn dus echt twee totaal verschillende vormen van slowcooken, en het is voor mij dan ook een raadsel waarom mensen een slowcooker zouden willen gebruiken om sous vide te koken: er zijn toch sous vide apparaten voor?
Natuurlijk: een combi-apparaat die beiden kan zou leuk zijn, maar die ben ik nog niet tegengekomen, en eerlijk gezegd denk ik ook niet dat dat bestaat (maar ik hoor het graag als het wel zo is), simpelweg doordat het verwarmingselement en de techniek van een slowcooker zijn gemaakt op warmtestanden (geprogrammeerd in het apparaat) en niet op instelbare temperatuur (vergt een andere techniek).
Mensen vragen me regelmatig wat de temperatuur is van de slowcooker, van de standen, maar dit is simpelweg niet relevant: een slowcooker-recept schrijft voor welke stand en tijd moet worden ingesteld, niet welke temperatuur. En het neemt niet zo nauw, immers: je moet per 30 minuten instellen; hoe nauwkeurig kan dat zijn?
Als je met een slowcooker hebt gekookt, dan weet je waarom dit is: maak een gerecht als pastasaus, en zet het 3 uur op hoog aan. Of 5 uur op laag. Of 6 uur op laag, of 7 uur: het wordt gewoon gaar en lekker. Natuurlijk zijn er gerechten die wat preciezer zijn, waarbij het verschil tussen 4 uur op lage stand en 5 uur op lage stand verschil maakt, denk aan vis of gevogelte, maar nog altijd gaat het dan om stappen van 30 minuten, en om de lage stand of de hoge stand gebruiken, niet om 60 graden of 62 graden en 1 of 2 minuten.
Kortom: slowcooken in een slowcooker is absoluut iets anders dan sous vide koken. Slowcooken is zeer vergevingsgezind in de slowcooker, uurtje meer of minder wat maakt het uit, maar bij sous vide koken kan je heel nauwkeurig garen, precies zo dat het voedsel perfect is, je weegt het af, bepaalt temperatuur en tijd op basis van verschillende factoren.
Ik hoop dat je wat hebt aan mijn verhaal, en uiteindelijk een product vindt dat kan wat jij ervan verwacht.