Hierboven hebben we een slow cooker top 4 gemaakt, dit zijn de slow cookers waarvan wij vinden dat ze een goede prijs/kwaliteitsverhouding hebben, gemakkelijk in gebruik zijn en goede prestaties leveren. De goedkoopste heeft geen timer, maar is desondanks zeer populair omdat het een ‘pure' slowcooker is, en nog laag geprijsd bovendien. De duurste is een multicooker, dus veel meer dan slowcooker alleen. De andere twee zijn een kleinere en grote variant van het bekende slowcooker merk Crock Pot, en het zijn de meest populaire modellen met timer. Lees hieronder verder over de verschillen, functies en eigenschappen van slowcookers.
Maar wat is een slowcooker eigenlijk?
De slow cooker is een illuster apparaat: bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar veel mensen weten niet precies wat een slow cooker is, wat het doet, waarom het zo gezond en gemakkelijk is en wat het verschil is tussen een slow cooker, een stoomkoker en sous vide koken. Op slow-cookers.nl leggen we dit uit, en bekijken we welke slow cookers er te koop zijn, wat de verschillen zijn tussen de verschillende merken en waar je op kunt letten als je een slow cooker gaat kopen.
De slow cooker
Een slow cooker is een elektrische pan waar je het eten langzaam in gaart. Het is te vergelijken met en grote stoof- of braadpan waarin je je eten heel lang laat pruttelen op een laag vuurtje. Maar dan met het voordeel dat het op lage temperatuur gaart, lager nog dan op een laag vuurtje, waardoor het lang kan garen zonder veel belangrijke voedingsstoffen te verliezen, en zonder dat het aanbrandt (want dat gasvlammetje verwarmt de pan op één klein plekje, een slow cooker verwarmt de gehele binnenpan).
Een binnenpan? Jawel. Een slow cooker bestaat uit een buitenpan, meestal gemaakt van metaal en kunststof, en een binnenpan, meestal gemaakt van keramiek of aluminium met een anti-aanbaklaag.
De buitenpan ziet er uit als een ‘gewone' pan, met handvatten en een deksel. Alleen zit er een snoer met stekker aan en zitten er druk- en/of draaiknoppen op voor de bediening en soms een lampje (dat aangeeft of de slow cooker aan staat of niet) en bij de luxere modellen een schermpje waarop de tijd te zien is hoe lang de slow cooker nog aan zal blijven staan.
De binnenpan is de pan waar je de ingrediënten in doet, bij de meeste slow cookers kan je deze binnenpan uit de slow cooker halen zodat hij eenvoudig te vullen is, maar ook eenvoudig weer is af te wassen na gebruik.
Direct bekijken wat de verschillen zijn tussen de slow cookers? Op zoek naar een slowcooker van een bepaald merk? Selecteer dan een categorie en ga direct naar de slowcookers van jouw keuze:
Slow cooker pan – Een moderne stoofpan
Eigenlijk is een slow cooker dus een elektrische stoofpan, en je kunt er dus ook dezelfde gerechten in maken als in een stoofpan. Je kunt er hachee in maken, of een hele kip, een soep, of spareribs, een lamsbout of curry, maar ook mals draadjesvlees, Limburgs zuurvlees of vegetarische stoofschotels. Eigenlijk alles dat je vroeger in een stoofpan zou maken, dat kan je nu eenvoudig maken in een slow cooker. Maar met een slow cooker hoef je er niet meer bij te blijven, sterker nog: het is beter als je de slow cooker gewoon met rust laat. Stiekem even spieken kan, maar dan door het deksel heen, want doordat een slow cooker langzaam gaart, wordt gebruik gemaakt van een lage temperatuur. En als je het deksel opent dan ontsnapt de warmte, en daardoor zal het garen langer duren.
Slow cooker – Hoe werkt het?
De rauwe ingrediënten (meestal met toevoeging van vloeistof zoals water of bouillon) van je maaltijd gaan, schoongemaakt en gesneden, in een pan, de binnenpan van de slow cooker. Deze biunnenpan zet je in de buitenpan. Doe nu het deksel op de slow cooker en stel de slow cooker in op de temperatuur of snelheid waarop je wilt garen en eventueel stel je de tijd in hoe lang je wilt dat het eten gaart.
De buitenpan van de slow cooker bevat een verwarmingselement, dit element warmt op middels elektriciteit en zal de ingrediënten in de binnenpan langzaam en constant verwarmen op een temperatuur van 80-95 graden (afhankelijk van de ingestelde temperatuur of snelheid). Doordat het voedsel niet kookt maar wel warm wordt gaart het langzaam, maar doordat je de slow cooker vele uren (vaak meer dan zes uur) zijn werk laat doen wordt het eten toch gaar. Langzaam dus, vandaar het ‘slow' in slow cooker.
Je behoudt door het langzame garen veel smaak en voedingsstoffen, al gaan er ook voedingsstoffen verloren net zoals dat bij ‘normaal' koken het geval is. Bovendien blijft de structuur van veel voedsel beter in tact doordat het voedsel rust en niet constant geroerd wordt.
Doordat er een volledig sluitend deksel op de slow cooker kan (er zit geen gaatje in het deksel, zoals bij ‘gewone' pannen, om stoom af te voeren) blijft het eten op constante temperatuur, en er gaat nauwelijks vocht verloren, wat het eten mals en sappig houdt.
Na de door jou ingestelde kooktijd is het éénpansgerecht klaar en kan je het gaan eten.
Wat kost een slowcooker in gebruik aan elektriciteit?
Een slowcooker staat lang aan, want hij gaart ons voedsel langzaam, ergens tussen 4 en 10 uur achter elkaar. Dan is de vraag al snel: wat kost koken in een slowcooker eigenlijk?
We gaan er voor de vergelijking vanuit dat we een gerecht bereiden dat in de slowcooker acht uur moet garen op de lage stand, en in de oven één uur moet garen op een gemiddelde stand.
De gemiddelde slowcooker verbruikt 0.7kWh in acht uur slowcooken. Bij een prijs van €0,20 per kWh is dat dus €0,14 voor een maaltijd die acht uur staat te slowcooken.
Ter vergelijking: de gemiddelde oven verbruikt 2-2.2kWh als hij ons eten een uur verhit, dat kost ongeveer €0,40-0,44.
Een magnetron verbruik ongeveer 0.6-1.5kWh om hetzelfde te bereiken, dat kost €0,12-0,30, maar je eten verwarmen in een magnetron geeft een totaal ander resultaat dan in een oven of slowcooker.
Maar wat kost mijn slowcooker aan elektriciteit?
Je kunt heel eenvoudig zelf berekenen wat jouw slowcooker verbruikt en dus kost. Op elke slowcooker staat het vermogen, bijvoorbeeld 200Watt. Vermenigvuldig dat getal met het aantal uur dat je de slowcooker aan hebt staan, bijvoorbeeld 8 uur. Het getal dat er uit komt vermenigvuldig je met de prijs van elektriciteit, bijvoorbeeld €0,20 per kWh.
In dit voorbeeld dus:
200*8=1600Watt verbruik per uur, wat 1,6kWh is.
Daaruit volgt: 1,6*0,20=€0,32
Ik hoor je denken:”32 cent? En net was het nog 14 cent!” Klopt, bij het zelf berekenen ga je uit van het maximale vermogen, maar zoals we inmiddels weten verbruikt een slowcooker, op de hoogste stand, voor maximaal de helft van de kooktijd het maximale vermogen. En veel gerechten koken we niet op de hoge stand maar op de lage stand van de slow cooker. Vandaar het verschil. Je kunt er dus vanuit gaan dat een maaltijd die je in de slowcooker maakt ongeveer tussen de 14 en 32 cent kost, afhankelijk van je slowcooker, de hoeveelheid die je in de slowcooker doet, de stand waarop je gaat slow cooken en de prijs van elektra.
Slowcooken in de slowcooker is in ieder geval goedkoper dan in de oven en ook goedkoper dan stoven op het (gas)fornuis, omdat daar de efficiency tussen de 50% (gasfornuis) en 85% (inductie) ligt: er gaat veel warmte verloren bij koken in een pan, en veel minder bij een slowcooker.
Koken in een slowcooker is dus goedkoper dan in de oven, iets duurder dan in de magnetron (maar daar kan je niet langzaam garen, eerder opwarmen), en goedkoper dan op een (gas)fornuis. (Bron1, Bron2).
Slowcooker kopen – Waar kan je op letten?
Een slow cooker is een fantastisch product en heeft heel veel voordelen. Maar niet elke slow cooker is van dezelfde kwaliteit, en niet elke slow cooker heeft dezelfde capaciteit. Want je wilt wel voldoende eten kunnen maken voor jezelf of je gezin. En een timer is erg handig, maar niet elke slow cooker heeft er een. Er zijn dus een aantal punten waar je op kunt letten als je een slow cooker gaat kopen.
Capaciteit – Het is prettig om te weten dat er in ieder geval één kenmerk is van een product waarop je je keuze kunt baseren, bij slow cookers is dat de capaciteit. Want als je alleen bent, wat heb je dan aan een slow cooker voor zeven personen? Of heb je vaak gasten die blijven eten? Dan kies je voor een grote slow cooker.
Je kunt uitgaan van de volgende capaciteit bij slow cookers:
- Klein – (1-2 personen): 1,5-3 liter
- Gemiddeld – (3-4 personen): 3 – 5 liter
- Groot – (5 personen of meer): 5 – 6,5 liter
Je vult een slow cooker tot maximaal 2/3 van de aangegeven inhoud, een slow cooker van 6 liter is dus praktisch bruikbaar tot maximaal 4,5 liter omdat je niet verder kunt vullen voor het gewenste resultaat.
Met deze 4,5 liter bruikbare inhoud heb je genoeg voor een maaltijd met zes tot acht personen.
Bij een slow cooker van 3,5 liter heb je een bruikbare capaciteit van ongeveer 2 liter, wat genoeg is voor 1-2 personen.
Houd er rekening mee dat, voor een goed resultaat, de slow cooker altijd minimaal half gevuld moet zijn, dus als je een hele grote slow cooker koopt dan is een klein beetje koken niet aan te raden. Uiteraard kan je altijd meer maken en dan invriezen.
Manier van verwarmen – Als het voedsel alleen van onderaf wordt verwarmd dan zal het minder gelijkmatig garen dan als het zowel vanaf de onderkant als vanaf de zijkanten gaart. Een slow cooker waarbij zowel de onder- als zijkant van de binnenpan wordt verwarmd heeft de voorkeur.
Binnenpan – De meeste slow cookers hebben een uitneembare binnenpan, en dit is prettig voor het vullen maar vooral voor het schoonmaken. Ook het materiaal verschilt: een metalen binnenpan met anti-aanbaklaag is lichter en kan tegen een stootje en vaak ook gebruikt worden om ingrediënten even aan te braden/bakken op een gasfornuis, een keramieken of porseleinen binnenpan heeft geen anti-aanbaklaag nodig, kan gebruikt worden in de oven en zelfs de magnetron en is de meest geliefde slow cooker binnenpan bij puristen, maar kan wel breken. Een uitneembare binnenpan heeft dus de voorkeur, het materiaal is een persoonlijke keuze.
Deksel – het is prettig als je kunt zien hoe je eten gaart. Het optillen van het deksel van een slow cooker laat warmte en vocht ontsnappen, en beiden zijn nodig voor een goed resultaat dus laat het deksel op de pan. Met een glazen deksel kan je altijd even spieken, en dat werkt dus beter dan een niet-doorzichtig deksel. Een glazen deksel heeft dus de voorkeur.
Vorm – Een ronde slow cooker is prima voor alles dat er in past, van soepen en stoofpotten tot soep en saus. Maar als je bijvoorbeeld een hele kip wilt garen dan kan het beter passen in een ovale slow cooker. En smaak speelt ook een rol: wat vind je mooier? Er is hier geen duidelijke voorkeur voor rond of ovaal, de keuze is persoonlijk.
Timer – Een timer op de slow cooker is echt geen overbodige luxe, tenzij je altijd thuis bent om de slow cooker uit of op de warmhoudstand te zetten. Een slow cooker zonder timer blijft doorverwarmen tot je hem uitzet, een slow cooker met timer gaat uit/op de warmhoudstand na de door jou ingestelde tijd. Je voorkomt hiermee mogelijk een te ver doorgekookte maaltijd.
Warmhoudstand – Een hele fijne functie is de warmhoudstand: is je slow cooker klaar met het bereiden van jouw maaltijd, dan gaat hij vanzelf over op een lagere stand om jouw eten warm te houden. Er zijn ook slow cookers die geen timer hebben maar wel een warmhoudstand, bij deze modellen dien je zelf de slow cooker van de cooking-stand op de warmhoudstand te zetten, maar het effect is hetzelfde: een maaltijd die gaar is maar niet te ver doorgaart.
Indiecatielampje – Het klinkt misschien wat suf, maar een ‘aan/uit' indicatielampje is erg handig op een slow cooker. Doordat een slow cooker langzaam opwarmt is het niet direct duidelijk of hij aan staat of niet. Een indicatielampje dat aangeeft of de slow cooker aan staat geeft direct duidelijkheid. Een indicatielampje heeft daarom de voorkeur.
Uiterlijk – Een persoonlijke keuze, voor zwart, RVS of een combinatie. Dit lijkt mij de minst ter zake doende kwestie als je een slow cooker gaat kopen maar als beide modellen gelijk zijn wat andere eigenschappen betreft, dan kan het uiterlijk de doorslag geven.
Snoerlengte – Bekijk waar je de slow cooker gaat plaatsen in je keuken, en meet dan op wat de minimale snoerlengte moet zijn om de slow cooker te kunnen plaatsen. Heeft een slow cooker een te kort snoer, dan is het mogelijk een langer snoer te bestellen bij je slow cooker, maar meten is weten dus vantevoren even bekijken of de slow cooker het met het snoer gaat redden.
Bekijk hier een overzicht van slow cookers, alle specificaties, gesorteerd op prijs. Hier lees je ons stappenplan voor het kopen van een slow cooker.
Slow cooker voordelen
- Eenvoudig in gebruik – vullen en daarna temperatuur en tijd instellen is alles
- Gezonde maaltijden – Weinig tot geen vet nodig, veel voedingsstoffen behouden
- Ook te gebruiken in combinatie met ‘normaal' koken
- Eenvoudig te reinigen – binnenpan meestal uitneembaar, reiniging in vaatwasser
- Gemak bevordert gezond eetpatroon – geen snacks of afhaal meer want je eten staat thuis klaar
- Veiliger dan normaal koken – geen open vuur of vlam in de pan
- Zuinig in gebruik – Door constante temperatuur in gesloten omgeving, nauwelijks warmteverlies
- Gaat verspilling tegen – maak je restjes op in de slow cooker
- Iedereen kan het – volg simpelweg het recept in voorbereiding en de slow cooker doet de rest
Eenvoudig
Het maken van een éénpansgerecht op de traditionele manier is niet altijd eenvoudig: je gebruikt verschillende temperaturen (aanbraden, dan stoven), voegt verschillende ingrediënten op bepaalde tijden toe, moet tussendoor ingrediënten uit de pan halen (denk aan roti) en dan is het een kwestie van regelmatig blijven roeren. En iedereen die wel eens een stoofpot maakt weet: je laat het een keertje aanbranden, het overkomt ons allemaal.
Het grote voordeel van de slow cooker is dat slechts twee of drie warmtestanden beschikbaar zijn: laag of hoog. En je kiest dus één recept waar de stand bijstaat. Je weet dan: ik zet de slow cooker op die stand, voor zoveel minuten als in het recept aangegeven, en het resultaat zal worden zoals in het recept bedoeld.
Voeg vervolgens de ingrediënten toe zoals in het recept staat, in de volgorde zoals het er staat, en dan ben je klaar, want de slow cooker gaat het gerecht nu voor je bereiden. En na gebruik was je de binnenpan af, of nog makkelijker: je doet hem in de vaatwasser.
Is dat niet de droom van iedereen die gezonde, gevarieerde, zelfgemaakte maaltijden wil eten maar geen zin of tijd heeft om de hele dag in de keuken te staan?
Slow cooker – gezond
Door voedsel te bereiden in een slow cooker op lage temperatuur blijven veel meer voedingsstoffen behouden en krijgen de gerechten meer smaak dan als je ze bijvoorbeeld kookt in water. Dankzij de langzame garing is een slow cooker daarom de ideale manier voor het bereiden van heerlijke gezonde gerechten. Maar behalve gezond is het ook makkelijk: je vult de slow cooker in de ochtend en zet hem aan, als je 's avonds thuiskomt dan staat het gerecht klaar, te wachten tot jij het gaat opeten. Het ruikt alsof er iemand de hele dag in de keuken heeft gestaan, en zo smaakt het ook: heerlijk mals, smaken die elkaar versterken, gezond en lekker.
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het langzaam garen, zo treedt er geen maillardreactie op bij het slow cooken omdat je niet bakt maar gaart. De maillardreactie wordt omschreven als:
Een verzamelnaam voor een complexe reeks chemische reacties die optreden tussen reducerende suikers en aminozuren (bijvoorbeeld in eiwitten) onder invloed van warmte.
In gewone-mensen-taal: dit is het bruine korstje dat je krijgt als je vlees bakt, of vis of groente. Die specifieke smaak is heerlijk en ook nodig bij stoofschotels. Doordat een slow cooker niet bakt maar gaart treedt deze reactie niet op. Maar niet getreurd: je kunt je vlees eerst aanbakken voordat je het in de slowcooker doet om die heerlijke stoofschotel te maken. Je kunt er ook voor kiezen een slow cooker aan te schaffen die een binnenpan heeft die je op het gasfornuis (of andere warmtebron) kunt gebruiken. Je doet daar dan de ingrediënten in die je aan wilt braden en verhit ze zoals in een normale pan, met wat vet. Als het aanbakken klaar is zet je de binnenpan gewoon in de slow cooker en vul je hem zoals het recept voorschrijft.
Als alternatief zijn er ook slow cookers met een braad-functie, deze hebben een optie om de binnenpan zo te verhitten dat je er in kunt braden, daarna zet je dan de slow cook functie aan. Dit is een fuctie die op sommige duurdere slow cookers te vinden is.
Ook zijn niet alle groenten geschikt om langzaam te garen en doen je ze eerst even echt te koken, zo zijn er bonen waarbij een aantal schadelijke stoffen eerst uitgeschakeld moeten worden voordat je de bonen eet. In de slow cooker worden ze niet heet genoeg dus dien je ze eerst even te koken. Uiteraard zijn recepten voor de slow cooker hierop aangepast en kan je met een gerust hart slow cooken als je een aantal ingrediënten even apart voorbereidt.
Combineren
De slow cooker is dan perfect voor wie gezond en gevarieerd wil eten en niet de hele dag in de keuken wil staan, maar als je wel van koken houdt (zoals ik) dan is de slow cooker ook een uitstekende aanvulling op je culinaire arsenaal. Doordat je ingrediënten voor je gerecht langzaam en lang kunt laten garen heb je je kookplaat of gasfornuis vrij voor je andere gerechten. Zo maak ik graag een stoofschotel van rundvlees, maar die moet heel lang garen. Ik doe dat in de slow cooker en die staat niet in de weg, want hij kan overal staan waar een stopcontact is. Vervolgens heb ik mijn hele werkblad (aanrecht) en gasfornuis vrij om de rest te koken. Rijst, aardappelen, groente, salade, voorgerecht, nagerecht, vis, pannenkoeken… Alles kan ik ondertussen maken, zonder dat ik rekening hoef te houden met mijn stoofvlees. Dit geeft rust, ruimte en veel meer overzicht in mijn keuken en stelt mij in staat veel meer culinaire richtingen te ontdekken.
Veiligheid
Gemak is dan ook één van de grote voordelen van de slow cooker, maar ook veiligheid speelt een grote rol. Mensen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen, dat is prettig want zelfstandig zijn geeft een goed gevoel. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, en koken op gas wordt daarom voor ouderen vaak afgeraden. Een slow cooker werkt op elektra, dus er is geen open vuur, geen kans op vlam in de pan. Maar ook de lage temperatuur waarop een slow cooker werkt is veiliger: je branden aan een pan die 80-95 graden Celsius is geeft een naar gevoel, je branden aan een pan die 200 graden Celsius is geeft een brandwond. En dat is het verschil: de slow cooker wordt warm, maar lang niet zo warm als een gewone pan, en dat kan heel erg prettig zijn.
Slow cooker temperatuur
De meeste slow cookers kunnen garen op een temperatuur tussen 80 en 95 graden Celsius, afhankelijk van het model is dit aan te passen. Bij veel slow cookers wordt de temperatuur niet vermeld en zijn slechts de instelling laag of hoog te kiezen. Het is dan ook niet belangrijk welke temperatuur de slow cooker bereikt, wat wel belangrijk is is dat het eten goed gaar wordt, en daarvoor is het praktisch als je begint met het volgen van recepten, heb je het een beetje onder de knie dan kan je zelf gaan experimenteren en leer je je slow cooker vanzelf kennen. Een slow cooker kan wel een stand hebben die warmer is dan 100 graden Celsius, maar dit zal dan niet een slowcook-stand zijn maar een stand om te sauteren (aanbraden) of stomen voordat het slowcooken begint.
Slowcookers die temperatuur-standen hebben kan je dus op een temperatuur instellen, slow cookers die snelheid-standen hebben (1 – langzaam, 2 – snel) hebben een vaste maximale temperatuur die ze bereiken na een korte (snel) of langere periode (langzame stand).
Bij slowcooker recepten en in kookboeken voor de slowcooker wordt dan ook gesproken van een kooktijd in uren en een stand (langzaam of snel), en niet van een in te stellen temperatuur, zoals je dat bij een recept voor ovengerechten ziet, of een warmte-stand zoals ‘op middelhoog vuur', zoals je dat bij traditionele recepten voor koken op een gasfornuis of kookplaat ziet.
Warmhoudstand
De meeste slow cookers zijn uitgerust met een warmhoudstand, dit is een instelling die óf handmatig kan worden aangezet óf vanzelf wordt aangezet als de timer afloopt. Deze warmhoudstand is bedoeld om het eten, dat gegaard is volgens het ingestelde programma (tijd en temperatuur) warm te houden voordat het wordt opgegeten. Zo heb je dus altijd een maaltijd die warm is, ook al ga je later eten dan je in eerste instantie had gepland. Sta je in de file? Geen probleem want de slow cooker houdt je maaltijd warm.
Slow cooker vs Crock Pot
Je hebt het vast wel eens gehoord: iemand vertelt je dat hij een Crock Pot heeft, en geen slow cooker. Duidelijk een geval van spraakverwarring want Crock Pot is een merk slow cookers. Er zijn vele fabrikanten die slow cookers maken, en Crock Pot is één van de merken van slow cookers. En net zoals elke Iphone een telefoon is maar niet elke telefoon een Iphone, zo is elke Crock Pot een slow cooker maar is niet elke slow cooker een Crock Pot. Lees hier meer over het merk Crock Pot en de slow cookers van dit merk.
Slow cooker / sous vide
De slow cooker wordt wel eens in één adem genoemd met sous vide koken. Toch is er wel degelijk een verschil tussen koken in een slow cooker en sous vide koken. Bij sous vide koken (letterlijk: onder vacuüm) wordt ook wel gesproken van ‘vacuümgaren' omdat het voedsel onder een vacuüm gegaard wordt. Dit gebeurt door het voedsel in een luchtdichte verpakking te plaatsen en het geheel vacuüm te trekken (alle lucht verwijderen). Vervolgens wordt het voedsel in de verpakking in een apparaat gelegd dat water verwarmt en op constante temperatuur houdt (tussen 50 en 85 graden Celsius. Het voedsel gaart dan enkele uren in dit bad warm water, zonder dat er iets aan wordt toegevoegd tijdens het garen. Sous vide koken is dus een vorm van slow cooken, maar dan in een bad met water en niet in een afgesloten pan. Bij het sous vide koken heb je dus zowel een sous vide apparaat nodig als een apparaat om voedsel vacuüm te verpakken. Bij een slow cooker heb je enkel een slow cooker nodig.
Slow cooker tips
- Kies goedkoop vlees – Gebruik goedkopere stukken vlees in de slow cooker, liever dat vlees dat je normaal niet zou braden omdat het te taai is, want taai vlees wordt mals in de slow cooker. Mals vlees, bijvoorbeeld kippenborst, wordt eerder taai in de slow cooker. Goedkoper (minder geliefd) vlees wordt lekkerder in een slow cooker dan duur vlees.
- Gebruik verse groenten – Één van de grote voordelen van voedsel bereiden in de slowcooker is dat textuur van de ingrediënten grotendeels bewaard blijven. Dus als je verse groenten toevoegt, dan proef je die terug, gegaard, maar nog wel in structuur en textuur te herkennen. Gebruik je echter vriesgroenten, zoals ingevroren sperziebonen, dan zullen deze die textuur van ontdooide sperziebonen houden (slap). De slowcooker maakt deze niet knapperiger en ze zullen een rubberachtige textuur krijgen.
- Slim stapelen – De warmte komt bij een slow cooker van onderen, houd daar rekening mee bij het stapelen van de ingrediënten. Ingrediënten die lang moeten garen voordat ze goed zijn, zoals zoete aardappel of kool, leg je bij voorkeur onderin de slow cooker zodat zij het meeste warmte kunnen absorberen. Ingrediënten die korter moeten garen, zoals boontjes, kan je bovenop leggen. Ingrediënten die je normaal alleen blancheert, zoals taugé, kan je 30 minuten voor het einde van de kooktijd in de pan leggen, zo worden ze warm maar niet slap.
- Schoonmaken – Als je gerecht klaar is en je schept het op, vul je slow cooker dan met water tot zover de binnenpan vies is. Zet je slow cooker op de lage stand met het deksel er op en laat de slow cooker zichzelf schoon weken. Je zult merken dat de binnenpan eenvoudig te reinigen is als je dit doet. Het met de hand afwassen van de slow cooker heeft altijd de voorkeur boven reinigen in de vaatwasser. Vaatwasmiddel is agressief spul en kan daardoor de binnenpan aantasten. Fabrikanten raden handwas altijd aan, en het is verstandig je slowcooker dan ook met de hand af te wassen.
- Voeg zuivel aan het einde toe – Als je zuivel te lang laat meegaren kan het gaan schiften. Het vrij aan het eind van het kookproces toevoegen van melkproducten geeft het beste effect.
- Deksel op de pan laten – Haal het deksel zo min mogelijk van de pan, hierdoor ontsnapt warmte en vocht en duurt het garen langer. Laat het deksel op de slow cooker!
- Pas op met alcohol – Als je stooft in een normale pan dan verdampt veel van de alcohol, maar omdat je in een slow cooker afgesloten gaart blijft de alcohol in je gerecht, en gaat het heel sterk daar naar smaken. Houd de hoeveelheid alcohol laag, of vermijd het helemaal.
- Bak je vlees eerst even aan – Vlees eerst even aanbraden geeft een veel betere smaak dan rauw vlees dat langzaam gegaard is. Het verschil is echt heel groot en je doet jezelf (en je gasten) een groot plezier door deze extra stap in het kookproces toe te passen. Ook uien en knoflook laten zich graag eerst even aan-fruiten voordat ze worden toegevoegd aan het gerecht in de slow cooker. Slow cookers met een uitneembare binnenpan die geschikt zijn voor gebruik op een gasfornuis hebben hier het voordeel dat je aan kunt braden in de binnenpan op het gasfornuis en daarna kan je de binnenpan in de slow cooker plaatsen om het slow cooken te starten. Een voorbeeld van zo'n slow cooker met sauteer-functie is deze Crock Pot. Heeft jouw slow cooker niet deze mogelijkheid dan kan je simpelweg aanbraden in een aparte pan en daarna je vlees of groente in de slow cooker doen en het slowcooken starten.
- Slim voorbereiden – Als je 's ochtends weinig tijd hebt, zet je slow cooker dan in de avond al klaar met alle ingrediënten er in. Zelf de slow cooker in de koelkast en haal hem eruit als je opstaat. Laat de slow cooker 20 minuten op temperatuur komen voordat je hem aanzet. Zo is het gebruik van een slow cooker nog minder werk.
- Snijd vet weg – Als je vlees bakt dan smelt een groot deel van het vet uit het vlees, maar in een slow cooker blijft alles behouden. Het is dus gezonder om het vet van het vlees af te snijden voordat je het in de slow cooker doet, anders houd je al het vet in het gerecht, en dat is niet zo gezond.
- Niet te veel vocht – Doe je slow cooker niet te vol. Ideaal is een half of 2/3 gevulde slow cooker, met een maximum van drie kwart vulling. Een slow cooker die te vol is kan niet goed garen. Als je een standaard recept gebruik in de slow cooker, haal dan ongeveer 1/3e deel van het vocht dat je in het recept zou gebruiken, er af. De slow cooker heeft weinig vocht nodig, omdat het vrijwel niet verdampt.
- Liever langzaam – Gebruik zo veel mogelijk de ‘lage' warmtestand van de slow cooker. Deze stand gaart het gerecht het langzaamst en dat zorgt voor het beste resultaat omdat de smaken dan heel langzaam vrijkomen en in elkaar overgaan. Ook heb je geen risico dat het gerecht te gaar wordt of aanbrandt.
- Kooktijden – Als een gerecht:
– 15 – 30 minuten moet koken, slow cook het dan 1 – 2 uur op hoge temperatuur of 4 – 6 uur op lage temperatuur in de slow cooker
– 30 minuten – 1 uur moet koken, slow cook het dan 2 – 3 uur op hoge temperatuur of 5 – 7 uur op lage temperatuur in de slow cooker
– 1 – 2 uur moet koken, slow cook het dan 3 – 4 uur op hoge temperatuur of 6 – 8 uur op lage temperatuur in de slow cooker
– 2 – 4 uur moet koken, slow cook het dan 4 – 6 uur op hoge temperatuur of 8 – 12 uur op lage temperatuur in de slow cookerWortels en andere harde groenten doen er soms langer over om gaar te worden dan andere groenten en vlees, plaats ze daarom onderin de slow cooker, dichtbij het verwarmingselement, zodat ze sneller garen. - Ook geschikt voor warm houden – Je kunt je slow cooker ook gebruiken om eten warm te houden, bijvoorbeeld als je een feestje geeft: die pindasaus blijft uitstekend warm in een slow cooker, en je kunt hem overal neerzetten waar je wilt zonder dat hij in de keuken in de weg staat.
- Voeg wat toe voordat je serveert – Het voedsel dat je in een slow cooker gaart heeft vaak een homogene smaak, doordat alle ingrediënten gezamenlijk gegaard zijn. Als je het eten gaat opdienen dan geeft een klein beetje extra balsamico azijn, citroen of verse kruiden net dat beetje extra smaak dat het gerecht van ‘goed' naar ‘heerlijk' promoveert.
- Probeer eens iets verrassends – Je kunt soep en stoofpotten maken in je slow cooker, dat weet iedereen. Maar je kunt ook desserts, taarten en dranken maken in je slow cooker. Maak eens iets speciaals en je gasten zullen niet geloven dat jij het hebt gemaakt in je slow cooker – en dat terwijl je niet eens de hele avond in de keuken stond!
- Vergeet het zout niet – Als je kookt op de normale manier, in een pan, dan proef je tussendoor waarschijnlijk regelmatig. Bij een slow cooker doe je dit niet, en het kan dan achteraf tegenvallen als je bijvoorbeeld het zout bent vergeten. Een klein beetje zout kan een slow cooked gerecht veranderen en de smaken goed tot hun recht laten komen, vergeet het zout dus niet toe te voegen.
- Een slow cooker is gezellig – Als je bij vrienden thuis komt en je ruikt dat er gekookt wordt dan voelt het voor mij altijd gezellig, huiselijk. Dat gevoel heb ik ook als mijn slow cooker staat te pruttelen: het ruikt heerlijk en je weet dat je straks heerlijk kunt eten. Dat gevoel werkt ook voor je gasten, en jij kunt ondertussen de gastheer/vrouw uithangen, want het eten gaat vanzelf en de geur van het eten verspreidt zich door het huis.
- Ook in de zomer – In de zomer eet ik graag in de tuin, en elke dag eten van de barbecue is natuurlijk lekker, maar soms wil je ook wel eens wat anders. Het voordeel van de slow cooker is dat je hem aan kunt zetten en buiten kunt gaan zitten. Je hoeft niet boven je fornuis te staan zweten of erger nog: je oven aan te zetten waardoor je keuken nog warmer wordt. Lekker een gerecht laten slow cooken en als het klaar is eet je het buiten op.
- Gebruik bekende recepten – Als je na zes uur wachten ontdekt dat je creatie echt niet lekker is, dan baal je, want even snel iets nieuws maken is er bij de slow cooker niet bij. Het is daarom verstandig om, zeker in het begin van je slow cooker carrière, recepten te volgen die door anderen uitvoerig getest zijn. Zo voorkom je teleurstelling (en honger). Je vindt online duizenden recepten, maar er zijn ook uitstekende slow cooker kookboeken te koop.
Zo, nu weet je wat een slocooker is, wat hij kan, wat de voordelen zijn en waar je op moet letten als je een slowcooker gaat kopen. Klik op de symbolen hieronder om verder te lezen over de verschillende slowcookers, merken, modellen, specificaties en natuurlijk de prijzen:
Als je nog vragen hebt kan je altijd een bericht achterlaten!