Goedendag,
Ik ben al een poosje van plan een crockpot te kopen. Hoofdreden is trekken van gelatine rijke bouillons. Ik gebruik daarvoor koeienknieën. Ik heb dus veel inhoud nodig. Dit moet gebeuren op een temperatuur van 70 graden. Ik zie nergens wat de temperatuur is van de 2 standen van de crockpots. Kunt u me daarover informeren?
Daarnaast wil ik ook andere gerechten maken waarbij ik op inductie wil kunnen sauteren.
Als u zo mijn vragen leest, welke crockpot raadt u mij dan aan?
Vriendelijke groet,
M
Beste M.,
Bedankt voor je bericht en interessante vraag.
Het antwoord is, helaas, veel minder leuk (maar toch ook wel weer
interessant): de temperatuur van de twee standen (drie, eigenlijk, als je de warmhoudstand ook meetelt) wordt vrijwel nooit door fabrikanten vermeld, om de simpele reden dat ze niet heel erg accuraat zijn en ook niet interessant voor de meeste gebruikers.
Dat zit zo: een slowcooker kan je instellen op de lage stand, de hoge stand en warmhoudstand. De lage stand heeft, afhankelijk van het merk/model temperatuur L, en de hoge stand heeft stand H, en de warmhoudstand heeft temperatuur W.
Wat L, H en W zijn verschilt dus per merk, per type, soms per uitvoering (kleur, etc.) en ook nog eens per product (je kunt bij wijze van spreken twee dezelfde slowcookers kopen en ze hetzelfde instellen met dezelfde inhoud en dan toch lichte verschillen in temperatuur meten).
En dan komt het: slowcookers met timer werken nog weer anders. Dat zit zo:
Als je een timer hebt op de slowcooker en je zet deze slowcooker op stand Laag voor 4 uur, dan zal de temperatuur 50% van de ingestelde tijd de lage temperatuur hebben (gedurende 2 uur dus), en de resterende tijd (de andere 50% van de totale tijd, ook 2 uur dus), de hoge temperatuur.
Kies je voor de Hoge stand, dan zal de slowcooker 25% van de ingestelde tijd de lage temperauur aanhouden, en daarna de rest van de tijd de hoge temperauur.
En deze verdeling verschilt per merk (en misschien ook wel per model).
Feit is dat slowcookers met een timer aver het algemeen dezelfde ‘eindtemperatuur' bereiken, tenminste: die van mij, of je ze nu op de Lage stand of op de Hoge stand zet, en dit heeft te maken met voedselveiligheid en wetgeving – welke buiten de EU natuurlijk anders zijn, dus ook is het afhankelijk van of je een model hebt dat voor de EU-markt is gemaakt.
En oudere slowcookers werden niet zo warm, want toen was die wetgeving er nog niet. En om het allemaal nog ingewikkelder te maken: na afloop van de ingestelde tijd gaat de slowcooker over op de Warmhoudstand, en, je raadt het al: de temperatuur daarvan verschilt ook weer per merk/model.
Feit is wel dat de slowcookers en multicooker die ik heb geen ‘vaste'
temperatuur van 70 graden Celsius heeft, wellicht dat je een merk/model kunt vinden zonder timer die een Lage stand heeft die niet boven 70 graden komt, maar omdat de meeste merken deze informatie niet vrijgeven zal dat een moeizame zoektocht worden.
Om eerlijk te zijn denk ik dat je beter af bent met een inductiekookplaat waarop je temperatuur kunt instellen, dan gewoon in een kookpan bouillons trekken.
Wat betreft sauteren: zelf heb ik nu twee slowcookers en een multicooker, en ik kan je zeggen dat ik eerst sceptisch was over de
multicooker: hoe gaat een ‘kan bijna alles'-apparaat de eigenlijk altijd uitstekende gerechten uit mijn slowcookers verbeteren? Maar een multicooker blijkt echt een slowcooker++. Je kunt in de multicooker zélf sauteren, dus niet de binnenpan eruit en op gasfornuis/kookplaat zetten, nee, gewoon de knop ‘sauteren' en dan Low/High kiezen en start drukken – dan wordt de pan heet genoeg om te suateren. Dan druk je op ‘Stop' en dan kies je bijvoorbeeld de handmatige stand om onder hoge druk te koken, of je kiest voor een echte slowcook-stand, met Laag/Hoog en
kooktijd: het kan allemaal (afhankelijk van het merk/model kan je hem wel als echte slowcooker gebruiken of niet, maar dat is weer voer voor een andere keer).
Deze multicooker heeft een hogedrukfunctie en een échte
slowcooker-functie.
Ik zou je dan ook zeker willen aanraden even te lezen over multicookers als je wilt gaan sauteren, want het is echt wel heel veelzijdig. Maar een echte slowcooker is natuurlijk ook heel erg fijn, en met veel plezier vul ik mijn slowcookers nog dagelijks voor heerlijke maaltijden.
Slowcooker met een binnenpan die geschikt zijn voor inductie zijn
bijvoorbeeld:
Crock Pot CR026X>
Crock Pot CR027X> (externe link)
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen!
Dag Simon,
Wat een uitgebreid antwoord, heel vriendelijk, dank je wel. Nu klinkt die multi cooker ook wel weer aantrekkelijk. Werkt die ook echt als een hoge druk pan?
Nogmaals bedankt voor je antwoord.
M.
Hallo M.,
Ja, die werkt écht als een hogedrukpan, met drukventiel en openmaakbeveiliging etc. Stoofvlees klaar in een uurtje, bloemkool in 3 minuten, dat soort dingen. Gewoon als een hogedrukpan, echt heel handig en totaal het tegenovergestelde van een slowcooker, maar dan kan je hem ook nog gewoon als slowcooker gebruiken want die functie zit er ook op.
Er zijn Facebook-groepen voor multicookers (Nederlands), je zou daar eens kunnen kijken wat mensen er zoal in maken, dan krijg je wellicht een idee (zelf ben ik niet zo van Facebook dus ik heb dat pas gedaan toen ik mijn multicooker al had – daarom was ik ook sceptisch: ik had eigenlijk geen idee wat er allemaal kan met zo'n ding).
Succes!
Geef een reactie