Ik heb deze pan vandaag voor het eerst gebruikt, maar is het normaal dat op de laagste stand het gerecht blijft koken (hache)?
Met vriendelijke groet,
Nel
Beste Nel,
Bedankt voor je bericht.
De Crock Pot zal op zowel de lage stand als de hoge stand de hoogste temperatuur bereiken, die onder 100 graden Celsius ligt. Het verloopt van temperatuur is anders bij de twee standen, maar de eindtemperatuur is gelijk. Het voedsel in de Crock Pot zal dus altijd die temperatuur bereiken.\
Je schrijft dat het voedsel kookt, maar omdat de Crock Pot nooit 100 graden Celsius zal bereiken (ervan uitgaande dat je een slowcooker hebt en geen multicooker) kan dit simpelweg niet. Het voedsel kan borrelen en dat lijkt op koken, maar dat kan ook op 70 graden Celsius, afhankelijk van wat er in de pan zit natuurlijk. Kort gezegd: borrelen is niet hetzelfde als koken. Je zou een vloeistofthermometer in de vloeistof kunnen steken om de temperatuur te meten, dan weet je zeker hoe warm het wordt.
Het is dus ‘normaal' dat ook op de lage stand het voedsel in een Crock Pot borrelt.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen!
Jelle zegt
Mijn crockpot staat nu 2 uur op high.
En de temeratuur is ook al 100 graden op de thermometer.
Veel gerechten worden ook droog.
Zou er dan een probleem zijn met de crockpot? hoor hier meer negatieve verhalen over dat het te heet is.
Met vriendelijke groet,
Jelle
Simon zegt
Hoi Jelle,
Ik kan helaas geen compleet antwoord geven op je vraag omdat je niet veel informatie geeft.
Je scrhijft dat je crockpot 2 uur op hoog staat en nu al 100 graden heeft bereikt.
Hoe lang is de totaal ingestelde tijd? Want als dat 2,5 uur is dan is het logisch dat de crockpot zijn maximum temperatuur na 2 uur al heeft bereikt, immers: op de hoge stand zal de crockpot zijn hoogste temperatuur gaan bereiken na 50% van de ingestelde tijd.
Het is niet de bedoeling dat de temperatuur 100 graden bereikt, maar het hangt ook van het model af dat je hebt (je schrijft niet welk model je hebt dus ik kan daar niet zo veel over zeggen). Wellicht is het handig even de gebruiksaanwijzing er bij te pakken om te zien welke temperatuur de crockpot zou moeten bereiken?
En als tip wil ik je graag meegeven: gebruik voornamelijk de lage stand, zeker als het eten te droog wordt dan is het niet gek om even de lage stand te proberen…
Zelf gebruik ik bijna altijd de lage stand, alleen als ik ‘s ochtends een soep in de slowcooker doe die ik bij de lunch wil eten, dan zet ik ‘em op de hoge stand, maar voor de rest is de lage stand eigenlijk altijd de meest logische. Het is een slow-cooker, als in: langzaam. En als laatste: vocht: niet te veel maar ook zeker niet te weinig. Als je bijvoorbeeld vlees stooft, zorg dan dat al het vlees ‘onder’ staat (onder vocht), anders droogt het uit. Voor groente geldt dit niet, maar vlees (en ook gevogelte en vis) droogt uit als het niet in het vocht staat.
Jelle zegt
Hallo,
Ik had hem op 4 uur te staan.
Heb de crockpot cr507.
Met vriendelijke groet,
Jelle
Simon zegt
Ah ja dat kan dan goed kloppen: bij een ingestelde kooktijd van 4 uur op hoog zal de slowcooker na 50% van de tijd zijn hoogste temperatuur gaan bereiken.
~95 graden Celsius zou de hoogste temperatuur moeten zijn, met wat afwijking in zowel de slowcooker als de thermometer kom je er dan wel denk ik.
Ik zou je willen adviseren in bijna alle gevallen de lage stand te gebruiken – geeft veel betere resultaten. En ook: maak een gerecht, wordt het droog? Kook het dan korter en zeker altijd op de lage stand. Is slechts een gedeelte droog? Zorg dan voor genoeg vocht in de slowcooker (maak geen soep maar zorg dat vlees/vis/gevogelte altijd in vocht kan garen).
Leendert Jan zegt
Ik had hetzelfde probleem. Ik zag het borrelen aan voor koken. Echter gaf de temperatuurmeter 97 graden aan, in beide standen.
Pieternel zegt
Mijn crockpot heeft meerdere standen.
Het gerecht volgens recept op de hoogste stand.
Mijn vraag is wat is de hoogste stand.
die van 2, van drie of van pannetje met 3 slangetjes?
Simon zegt
Omdat je het typenummer niet vermeldt en geen foto of een linkje naar het model meestuurt doe ik het maar even op de gok, en ik weet niet precies wat je bedoelt met “die van 2, van drie”, maargoed:
Pannetje met slangetjes = warmhoudstand
Twee = lage stand
Drie = hoge stand
Je kunt ook altijd even de handleiding er op naslaan natuurlijk, dat biedt uitkomst.
G. Middelbosch zegt
Ik heb een crockpot 4.7L digital slow cooker CSC052X gekregen voor mijn verjaardag. Heb er stoofvlees kip en pulled pork in bereid en ben er erg blij mee.
Gisteren probeerde ik kip met risotto, het gerecht was eerder klaar dan gedacht dus zette ik hem op de warmhoudstand.
Mijn echtgenoot nam na enige tijd de deksel eraf en de pot eruit. Vanmorgen zag ik dat hij vergat om het apparaat uit te schakelen. Nu wordt de pot niet meer warm. Het apparaat kan normaal ingeschakeld worden lampjes branden tijd kan ingesteld, en loopt terug, hij wordt alleen niet meer warm. Hebben we iets fout gedaan of kan het een andere ooorzaak hebbben. Graag uw reactie
Simon zegt
Ik vrees dat je aanspraak op garantie moet gaan maken want je kunt niet echt iets verkeerd doen met een slowcooker van Crock Pot, dus dit lijkt mij een ‘pech’ geval.
Roelien zegt
Mijn ree- stoofpot staat na 4 uur op stand low te borrelen. De thermometer geeft 101 graden Celsius aan . Als ik overschakel op de Warmhoudstand (model 507) zakt de temperatuur nu na een half uur langzaam naar 95. Het borrelen stopte al bij 99. Dus borrelen is echt wel koken! Hij wordt dus te heet. Korter op de low stand en eerder en langer op de wsrmhoudstand denk ik.
Simon zegt
Water kookt bij 100 graden Celsius, dus als jij water in de slowcooker doet en het kookt dan wordt het warer dus 100 graden. Elke vloeistof heeft een eigen kookpunt.
Maar als jouw thermometer 101 aangeeft dan wordt de vloeistof dus 101 graden.
Als jij dat te hoog vindt (om welke reden dan ook) dan kan je er voor kiezen de low-stand te gebruiken en de slowcooker op ~75% van de ingestelde tijd uit te schakelen – de slowcooker zou op dat moment een hogere temperatuur gaan bereiken (afhankelijk van merk en model).
John Visser zegt
Ik heb een nieuwe CR 605 en meteen gebruikt om bouillon te trekken.
Nu heb k een aantal malen de temperatuur gemeten (met een goede thermometer) en die us constant 101,5 graden.
Zowel op stand hoog, als op stand laag. Verder niet te regelen.
Dat is toch veel te heet?
Mvg.
John Visser
Simon zegt
Een slowcooker bereikt op beide standen uiteindelijk dezelfde temperatuur. Of deze te hoog is daar valt over te discussieren. Als je denkt dat jouw apparaat ondeugdelijk is dan zou ik hem zeker retourneren.
Het is mijn mening dat een slowcooker geen precisie-instrument is, daarom kan je ook geen temperatuur instellen, enkel standen (die uiteindelijk tot dezelfde temperatuur leiden). Deze temperatuur ligt rond de 95-100 graden. Het is niet exact want het maakt niet uit; zolang het voedsel op een veilige manier gaart wordt het doel bereikt.
Harry zegt
Ook ik heb in de lage stand van de cooker de temperatuur gemeten, terwijl het voedsel in de pot “borrelde”.
Ik heb daarvoor een geijkte elektronische laboratoriumthermometer gebruikt. De meter gaf 97,0 graden Celsius aan.
De omgevingstemperatuur in de keuken was 21,5 graden en de luchtdruk 1018 mbar.
Ik ben zeer tevreden met het apparaat.
M.v.g. Harry.
Adrie Teeuwissen zegt
Vandaag Beef bourguignon uit de crockpot recepten boeken bij aanschaf ontvangen..
Advies op low 8 tot 10 uur.
Binnen 4 uur stond het gerecht al te pruttelen en was het vlees droog.
Klopt de temperatuur wel. Slowcooker.
( type 4.7 digitaal slowcooker Crockpot)
Graag uw reactie
M vr groet
Adrie
Simon zegt
De temperatuur van een slowcooker (zeker die van Crock-Pot) is gelijk, ongeacht de stand.
De slow-stand doet er alleen langer over om die maximale temperatuur (~95 graden Celsius) te bereiken dan de high-stand, maar beiden bereiken de maximale temperatuur. Dit is vanuit voedselveiligheid logisch: voedsel moet goed verhit worden.
Dat het gerecht droog is geworden is vervelend, wellicht was het vlees niet vet genoeg, wellicht te weinig vocht, wellicht iets anders? Ik zou een ander gerecht proberen, kijk bijvoorbeeld eens naar de slowcooker-recepten op deze pagina.