Beste lezer,
Sinds gisteren heb ik ook een slowcooker. Een koopje, de silvercrest van de Lidl. Maar nu begin ik mij af te vragen of goedkoop toch geen duurkoop is. Ik wilde gisteren spareribs maken. Deze heb ik, na aanbraden in de pan, eerst 2 uur op stand high gezet en vervolgens 4 uur op medium. Toen ik wilde eten bleek dat de spareribs nog rauw waren. Dus toen maar weer 3 uur op stand high. De spareribs waren daarna nog niet gaar. Als ik de pan op medium zet blijft de binnenpan voor mijn gevoel koud aanvoelen. Op stand high voelt hij lauw. De buitenpan ( het verwarmingelement) voelt op stand high aan als een lekker warm kacheltje. Ik kan er gewoon mijn hand opleggen en op stand medium voelt de buitenpan lauw. Ik heb ooit eens een slowcooker te leen gehad van een vriendin en daar werd de buitenpan zo heet dat ik hem niet aan kon raken. Nu ben ik benieuwd. Hoe warm moet de binnen-en buitenpan worden. Hoe weet ik of de spareribs nog wel veilig zijn om te eten als ze zo lang hebben liggen sudderen op zo’n lage ( te lage) temperatuur. Ben benieuwd hoe dat bij andere slowcooker is.
Vriendelijke groet,
J.
Hoi J.,
Het klinkt voor mij alsof de nieuwe slowcooker inderdaad niet warm genoeg wordt. Mijn slowcookers worden zo warm dat ik aan de buitenkant net aan mijn hand er tegenaan kan houden, en ze moeten ook boven de 60 graden komen in verband met voedselveiligheid, voor een bepaalde tijd. 60 graden is best wel warm, als in: daar kan de gemiddelde persoon zijn hand niet lang tegenaan houden.
Ik zou je willen aanraden de slowcooker te retourneren en een vervangend model mee terug te nemen. Ik ken de Silvercrest slowcooker niet dus kan niets over de duurzaamheid zeggen, maar het zou voor mij geen prettig idee zijn om het opnieuw te proberen. Want spareribs zijn niet goedkoop, dus wat je met de goedkope Silvercrest hebt uitgespaard ben je nu kwijt aan het weggooien van de spareribs vrees ik. Want inderdaad: ze zijn nu voor langere tijd blootgesteld geweest aan warmte maar zo laag dat het voor bacteriëen prima overleven en vermenigvuldigen is.
Je kunt de spareribs in de pan gooien met wat vocht en ze dan even goed gaarkoken, maar ik zou dat alleen doen als je thuis blijft vandaag (lees: toilet in de buurt) voor de zekerheid…
Samenvattend: een slowcooker hoort het voedsel boven de 60 graden te verhitten om schadelijke bacteriëen te doden, dit is bij wet zo geregeld binnen de EU, gebeurt dat niet dan is het apparaat dus defect of niet bedoeld voor de EU markt.
Ik zou ‘em terugbrengen.
Ik had hetzelfde en heb m teruggestuurd. Na 14 uur was het vlees nog niet gaar!
Nu een Crockpot express gekocht en al lactosevrije yoghurt in gemaakt en vlees zo zacht als boter 😉
De Express staat hier ook dagelijks aan: óf als slowcooker óf als snelkookpan óf als combinatie – echt een fijn ding. Ik had nog nooit yoghurt zelf gemaakt, en dat is echt een fluitje van een cent in de Express!
Nou inderdaad ik heb ook een slow cooker van de Lidl , waardeloos zonde van het geld ik kan er niks mee wordt niet warm genoeg.