Ik ben in het bezit van een vrij grote Crock Pot.
Op zichzelf een plezierig ding om eten in klaar te maken.
Vandaag heb ik een recept geprobeerd met o.a. kip, uien enz. De pan was ruim half vol.
Met een geijkte thermometer wilde ik eens nagaan hoe het temperatuursverloop is op “low”.
- na 1 uur is de temperatuur in het midden ongeveer 25 graden
- na 1.5 uur 35 graden
- na 2 uur is de temperatuur in het midden 50 graden.
Aan de zijkant van het gerecht zie ik borrelen en daar meet ik 100 graden - na 2.5 uur in het midden 65, aan de rand 100
- na 3 uur in het midden 85, aan de rand 100
Dit vind ik erg merkwaardig; wat een temperatuursverschillen. Dat moet toch gevolgen hebben voor het garen van een gerecht, denk ik.
Kunt u hier iets over melden?
Mvg,
P.
Beste P.,
Bedankt voor uw bericht.
Het meten van de temperatuur in mijn slowcookers is iets dat ik al lange tijd ‘in de planning' heb staan, maar bij gebrek aan een knappe thermometer is het er nog niet van gekomen. Ik zou graag een thermometer gebruiken die data kan exporteren zodat ik wat grafiekjes kan maken. Maargoed, dat terzijde.
De waardes die u hebt gemeten zijn opvallend, maar wel te verklaren als u beseft dat het voedsel in een slowcooker niet/nauwelijks in beweging komt, en de temperatuur bij de meeste slowcookers vanaf de zijkant en/of de onderkant komt. In een ‘normale' pan wordt geroerd en de temperatuur daardoor sneller verdeeld over al het voedsel in de pan.
In de wand van de slowcooker zit een metalen strip, als een soort riem om de binnenkant heen. Deze strip bevat dinne draadjes die onder spanning heet worden, net zoals bij een broodrooster, in feite. Deze warmte wordt overgedragen op de binnenpan, en zal dus eerst het buitenste gedeelte van het voedsel verhitten en pas later binnenin middels diffusie.
Wat me wel verbaast is dat het voedsel een temperatuur van 100 graden bereikte aan de randen, aangezien de meeste slowcookers niet boven 95 graden komen, maar wellicht dat u een model gebruikt dat hogere temperaturen bereikt. (Al valt op te merken dat de temperatuur bij slowcookers niet zo nauwkeurig is afgesteld, deze valt ook niet te regelen door de gebruiker middels een thermostaat en precisie is in feite niet van belang, zolang het voedsel maar minimaal de temperatuur bereikt waarop bacteriën het niet lang volhouden).
In het geval van het garen van rauwe kip in de slowcooker is een langere bereidingstijd altijd geboden, maar even aanbraden geeft ook een sneller garend resultaat (en meer smaak bovendien ivm de Maillard reactie). Daarbij is het, indien korter wordt gegaard, verstandig even te roeren in de pan om zo de temperatuurd sneller te verdelen (vaak wordt dit dan ook wel in het recept vermeld).
Als laatste wil ik graag opmerken dat 3 uur wel het minimum is dat ik zelf gerechten laat garen in de slowcooker: enkel cake doe ik er korter in, andere gerechten gaan altijd minimaal 3 uur in de slowcooker. De slowcooker gaart ook langzaam (vandaar de naam) en het is dan ook logisch dan de eind-temperatuur niet snel wordt bereikt: anders zou het gerecht veel sneller gaar zijn en het effect op het voedsel anders. Zelf heb ik nog nooit gemerkt dat bepaalde ingrediënten verschillend gegaard zijn in mijn slowcookers; als de kip te gaar is dan is hij overal te gaar, om het maar zo te zeggen.
Ik hoop dat de kip netjes gegaard is en het gerecht u goed gesmaakt heeft!
Agnes zegt
Hallo
Hoe kan ik temperatuur omrekenen temperatuur, kooktijd en vocht hoeveelheid als ik wil gerecht van normale recept in slowcooker maken?
Simon zegt
Hoi Agnes,
Er is niet zoiets als een ‘omrekentool’ voor gewoon recept naar slowcooker recept. Het is een kwestie van weten hoe een slowcooker werkt:
Temperatuur en kooktijd: de slowcooker gaart langzaam, dus houd rekening met minimaal 2 uur garen (vis in vocht) op hoog, of 3 uur op laag. Voor stoofvlees zou ik rekenen op 6 uur op laag, in voldoende vocht. En daarbij: op veruit de meeste slowcookers kan je geen temperatuur instellen, alleen ‘laag’ en ‘hoog’, en ‘hoog’ wordt veel minder gebruikt dan ‘laag’.
Vocht: veel minder dan bij een niet-slowcooker recept, want er verdampt vrijwel niets uit de slowcooker.
Als ik het recept mag bekijken dan kan ik je wel laten weten wat ik denk dat een goede ‘omrekening’ is voor dat recept naar bereiding in de slowcooker, als je dat wilt.
Agnes zegt
Heel erg bedankt voor snelle reactie.
Hier is deze recept. Echt een aanrader… Zo lekker is het.
Ingrediënten voor 6 tot 8 personen
500 gr Runderstoofvlees
2 uien
2 -3 teentjes knoflook
2 grote wortels
2 rode paprika`s
1 rode peper
7-8 eetlepels olijfolie
500 gr rundergehakt
3 el tomatenpurree
zout en peper
½ tl oregano
2 – 3 el suiker
1 groentebouillonblokje
250 ml sterke koffie (oplos)
250 ml donker bier
850 gr tomatenblokjes
16 dunne sneetjes zuurdesembrood
425 gr witte bonen
½ bosje peterselie
Bakpapier
Voorbereiding
– Snijd het rundvlees in blokjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Schil de wortels, was ze en snijd ze in blokjes. Halveer de paprika`s en verwijder de zaadlijsten. Was ze en snijd ze in blokjes. Snijd de rode peper in de lengte in en verwijder de zaadlijsten, was de rode peper en snijd ze in fijne reepjes.
Bereidingswijze
– Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan. Bak het rundvlees op hoog vuur en neem het uit de pan. Bak het gehakt in het bakvet op hoog vuur rul.
– Voeg de uien, de knoflook,de rode peper, de paprika`s en de wortels toe aan het gehakt en bak het kort mee. Roer de tomatenpurree erdoorheen en bak hem kort mee. Voeg het rundvlees weer toe en breng op smaak met zout,peper,de oregano 2 el suiker en het groentebouillonblokje. Blus af met 375 ml water, de koffie,het bier en de tomatenblokjes met sap. Snijd de tomaten evt wat kleiner. Breng het geheel aan de kook en laat afgedekt ca. 1 uur en 30 minuten stoven.
Verwarm de oven voor (electrisch 225 / hetelucht 200/gas stand 4)
– Leg de broodsneetjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met 4-5 el olie. Rooster ze 10 – 12 minuten inde oven. Laat ze afkoelen op het rooster.
– Giet de bonen af. Spoel ze af en laat ze uitlekken. Voeg ze toe aan de goulash en warm het geheel op. Was de peterselie, schud hem droog en houd wat apart voorde garnering. Snijd de peterselie in dunne reepjes. Breng de goulash op smaak met zout, peper en suiker. Bestrooi met de reepjes peterselie en garneer met de apart gehouden peterselie. Serveer met het brood.
Alvast bedankt – Agnes
Simon zegt
Dat ziet er lekker uit!
Je kunt denk ik het beste 850 gr tomatenblokjes laten uitlekken, dus niet met vocht en al erin maar alleen de blokjes tomaat (even uitlekken dus).
Persoonlijk zou ik geen oploskoffie gebruiken maar gewoon even koffie zetten, maar dat is een persoonlijke keuze en heeft met de slowcooker niet zo veel te maken.
Ik zou aan de ingrediënten verder niets veranderen, er gaat geen water of bouillon bij (alleen bier en koffie) dus dat zijn smaakmakers en die kan je beter niet missen, en ook zorgt het vocht ervoor (halve liter totaal) dat het vlees ‘onder’ staat en dat maakt het mals (voorkomt uitdrogen).
Ik zou alles doen zoals in het recept staat tot de zin “Breng het geheel aan de kook en laat afgedekt ca. 1 uur en 30 minuten stoven.” Ik zou dus niet aan de kook brengen maar alles wat je tot op dit moment hebt gemaakt in de slowcooker doen, deksel erop en dan aanzetten 6 uur op lage stand (low).
Dan een half uurtje voordat de slowcooker klaar is het brood en de bonen doen.
Dan gewoon door met “Verwarm de oven voor (electrisch 225 / hetelucht 200/gas stand 4)
– Leg de broodsneetjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met 4-5 el olie. Rooster ze 10 – 12 minuten inde oven. Laat ze afkoelen op het rooster.” Etc.
In feite ga je het langzaam garen in plaats van snel. 6 uur op laag kan je ook vervangen door 4 uur op hoog eventueel, maar het hangt erg af van hoe groot het vlees is gesneden en hoe gaar je het in eerste instantie bakt. Kort aanbakken is het beste (even dichtschroeien), niet gaar bakken.
Het gehakt wel gewoon rul bakken.
Doordat je het gerecht langzaam laat garen in de slowcooker zal het vlees mals worden (valt dan echt uit elkaar), mogelijk nog lekkerder dan als je het in een gewone pan maakt…
Agnes zegt
Heel erg bedankt.
Ik wens u een hele fijne weekend. Groetjes Agnes
D.Hendriks zegt
Hallo,
Ik heb de Crockpot nu één keer gebruikt (kippensoep) en heb ook gemerkt dat de soep na drie uur op de laagste stand aan de randen aan het borrelen is. Ik dacht dat het juist de bedoeling is dat het voedsel niet kookt in een slowcooker.
Simon zegt
De temperatuur van een slowcooker bereikt (als hij zijn ingestelde programma/tijd volledig kan afmaken en deze niet te kort staat ingesteld) altijd de hoogste waarde, ongeacht of de lage stand of de hoge stand wordt ingesteld – het duurt alleen langer voordat deze maximum temperatuur wordt bereikt bij de lage stand ten opzicht van de hoge stand.
Het is ongeveer zo (afhankelijk van merk en model slowcooker):
4 uur lage stand: eerste 3 uur lage temperatuur, laatste uur hoge temperatuur
4 uur hoge stand: eerste 2 uur lage temperatuur, laatste 2 uur hoge temperatuur
Dus als het goed is heeft de slowcooker aan het einde van de ingestelde gaartijd altijd de hoogste temperatuurstand bereikt.
Dat het hier een beetje borrelt aan de rand betekent dat hij in ieder geval goed heet wordt, meestal 95 graden Celsius of iets hoger. Dan kan het borrelen. En sommige gebruikers meten zelfs 100 graden op sommige plekken in de pan, inderdaad.
Een slowcooker is geen precisie apparaat, je kunt er de temperatuur niet van instellen, alleen hoe lang hij het voedsel gaat garen en hoe snel hij de hoogste temperatuur bereikt, dat deze hoge temperatuur tegen het kookpunt ligt is een feit.