Mijn eerste ervaring met slowcookers, of eigenlijk met ‘Crockpot', was een collega die tegen me zei “lang leve de Crockpot!” in een verhaal over haar drukke baan als manager, moeder en echtgenote. Ik knikte en glimlachte braaf maar ondertussen had ik geen idee waar ze het over had. Nieuwsgierig ben ik toen eens gaan zoeken naar het antwoord op de vraag Wat is een Crockpot? en al snel stond er eentje in onze keuken: onze eerste slowcooker was een feit, en we zijn er nooit meer vanaf gekomen… Maar wat is een Crockpot eigenlijk, en wat is het verschil tussen een Crockpot en een slowcooker?
Crockpot = slowcooker = CrockPot = Crock-Pot
Crock-Pot is een handelsmerk (website vind je hier) van Sunbeam Products, en hoewel wij in Nederland de term ‘slowcooker' gebruiken, gebruikt men in veel Engels sprekende landen de termen ‘slowcooker' en ‘crockpot' door elkaar, voor hetzelfde apparaat. In veel Amerikaanse media spreekt men meestal over een crockpot, en daarom wordt in Nederland ook de vraag gesteld “wat is een crockpot?”. een crockpot is dus een slowcooker, maar niet elke slowcooker is een crockpot, want er zijn inmiddels vele fabrikanten die slowcookers maken. Crockpot is wel het grootste en bekendste merk van slowcookers, en dat komt doordat de elektrische slowcooker door (een voorganger van) dit merk werd uitgevonden.
Bonenkoker
In de jaren '40 ontwikkelde Irving Naxon met zijn bedrijf Naxon Utilities Corporation de ‘Naxon Beanery All-Purpose Cooker', wat in feite een bonenkoker was. De Rival Company kocht Naxon in de jaren '70, waarmee ze ook Naxon's patent uit de jaren '40 voor de bonenkoker in handen kregen. Dit product zijn ze gaan doorontwikkelen van een bonenkoker tot een apparaat waarin je hele maaltijden kunt bereiden: de slowcooker was geboren en kreeg de naam ‘Crock-Pot'.
Maar wat is een Crock-Pot slowcooker?
Een crockpot is een elektrisch kooktoestel dat op een lagere temperatuur (maximaal 95 graden Celsius) voedsel gaart door het te sudderen. Doordat het zo langzaam gaat en op relatief lage temperatuur kun je er ‘onbeheerd' in koken voor langere tijd, en zo kun je eenvoudig stoofvlees, soepen, stoofschotels en andere gerechten (inclusief dranken, desserts en dipsauzen) in maken. Een crockpot is dus een elektrische stoofpot/sudderpan waarin je eenvoudig gerechten kunt bereiden die langere tijd langzaam moeten garen.
Bron: Wikipedia
Geef een reactie