Hieronder lees je een vraag over Vlees wordt niet zacht in mijn slowcooker en het antwoord daarop. De vraag is ingestuurd door één van onze bezoekers. Wil je ook een vraag stellen voor de categorie Vragen over slowcookers of een ander onderwerp? Dat kan via het contact formulier. Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
Vraag: Vlees wordt niet zacht in mijn slowcooker?
Mijn vraag: ik lees dat een slowcooker ten minste voor de helft gevuld moet zijn om goed te werken.
Mijn slowcooker heb ik (helaas) te groot gekocht, want de pan (4,7L) is doorgaans minder dan de helft gevuld. Het resultaat (stoofvlees) was ook niet wat ik ervan verwachtte – het was niet zacht/mals, maar wat 'taai'. Komt dat doordat de pan te groot is voor de hoeveelheid of speelt er iets anders?
Dank vast!
Ik heb hier thuis even overlegd en we denken dat het niet ligt aan de capaciteit van je slowcooker of dat hij niet tot minimaal de helft is gevuld, het ligt eerder aan het type vlees dat je hebt gebruikt.
Als je ‘vetarm' vlees gebruikt dan wordt het vlees sneller droog (ik ga ervan uit dat je voldoende vocht in de slowcooker hebt zodat het vlees ‘onder' staat tijdens het gehele garingsproces).
Je zou eens sukadelappen kunnen proberen te maken, dat is wat vetter vlees en dat zorgt voor een mals resultaat, zie recepten in deze lijst: https://www.slow-cookers.nl/recepten/rundvlees-slow-cooker-recepten/
Ik hoop dat het zo beter gaat!
Ik had het erbij moeten zetten, maar ik heb sukadelapjes en voldoende vocht gebruikt (3x gemaakt) dus ik begrijp het niet. Alles op de laagste stand, 7-8 uur.
En weet jij ook waarom er wordt aangeraden om de slowcooker tenminste half vol te hebben?
Dank voor het recept!
Ik reageer even per opmerking in je bericht:
Ik had het erbij moeten zetten, maar ik heb sukadelapjes en voldoende vocht gebruikt (3x gemaakt) dus ik begrijp het niet. Alles op de laagste stand, 7-8 uur.
Tsja dan blijft er van mijn tips weinig over vrees ik… Ik zou korter garen, dus 6 uur eens proberen wellicht, en met meer vlees (invriezen werkt heel goed met dit soort gerechten: lekkerder zelfs als het nog in het vocht smaak kan opnemen) en wat groenten toevoegen (wortel is erg lekker in stoofvlees: neemt de smaak van het vlees over en dan de combinatie met het zoet van de wortel is erg lekker) voor wat extra vocht.
Wat je ook nog zou kunnen proberen is eens pindakip te maken; door de pindakaas (vet) gaart de kip in een vette substantie, en wordt daardoor erg mals. Als dat ook niet werkt dan weet ik het echt niet. Mijn favoriet is de ‘pittige pindakip' (en de ‘pulled chicken' is ook echt heel lekker).
Ik begrijp dat kip niet hetzelfde is als vlees, maar kip mals maken is erg lastig van zichzelf, daardoor is het resultaat in de slowcooker zo verbluffend.
En weet jij ook waarom er wordt aangeraden om de slowcooker tenminste half vol te hebben?
Veel slowcookers bevatten een verwarmings-band die in de wand van de buitenpan van de slowcooker is bevestigd, meestal zo rond de helft van de hoogte. Vandaar dus half vullen. Maar ik moet je zeggen dat wij er hier thuis nooit op letten: er gaat in wat er in gaat (meestal wel meer dan half vol hoor maar het is geen streven). Het is zonde als je je vlees onder water gaat zetten tot de helft van de cooker omdat ‘dat moet' en dat je vlees dan nergens naar smaakt (is al duur genoeg). Het is veel lekkerder iets te garen in een potente vloeistof zodat het gerecht echt heel veel smaak heeft door het lange garen in sterke smaken. En om dan liters (letterlijk) te gaan gieten van je potente vloeistof in de cooker is echt niet nodig in veel gevallen.
Ik hoop dat je een gerecht vindt dat goed werkt in jouw slowcooker, zodat je blij en vrolijk wordt van wat je maakt en de volgende keer weer snel de slowooker pakt om iets te bereiden. Je ervaring nu valt tegen en het zou zonde zijn als het daar bij blijft.
Bovenstaande vraag in de categorie Vragen over slowcookers werd aan ons gesteld door een bezoeker van Slow-cookers.nl en door mij beantwoord. Wil je reageren op bovenstaande vraag, het antwoord of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere vragen en antwoorden bekijken? Dat kan op deze pagina.
Geef een reactie